Američka vojska počinje potpuno i brzo povlačenje iz Sirije: Tramp potvrdio da je ISIS poražen

0
SHARE

U toku je planiranje za “potpuno” i “brzo” povlačenje američkih trupa iz Sirije, izjavio je neimenovani američki zvaničnik za odbranu.

– Ovu odluku, koja je preokret u odnosu na prethodnu američku politiku, doneo je predsednik SAD Donald Tramp, koji je dugo signalizirao želju da izađe iz Sirije – dodao je neimenovani zvaničnik, prenosi CNN.

U sredu ujutru, predsednik Tramp je na Tviteru objavio “Islamska država bila jedini razlog zbog koga su američke trupe bile u Siriji”.

– Pobedili smo ISIS u Siriji, što je bio jedini moj razlog da ih tamo držim tokom predsednikovanja – napisao je on.

Donald J. Trump

@realDonaldTrump

We have defeated ISIS in Syria, my only reason for being there during the Trump Presidency.

SAD trenutno imaju oko 2.000 vojnika na terenu u Siriji i glavna uloga im je obučavanje lokalnih snaga u borbi protiv terorističke grupe, tzv. Islamske države.

Oni su prvenstveno posvećeni obuci Sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju SAD i koji su imali uspeha u borbi protiv tzv. Islamske države.

CNN ističe kako je trenutno teško proceniti koliko boraca ISIS-a je ostalo u Siriji, a prema procenama koalicije predvođene SAD, u toj zemlji ih ima oko 2.000.

Međutim, prema proceni američkog Ministarstva odbrane, u Siriji bi moglo da bude i do 30.000 ekstremista.

CNN navodi da SAD poseduje snage u Iraku koje bi mogle da sprovedu napade u Siriji, oko 5.000 vojnika.

Portparol Pentagona, pukovnik Rob Maning, rekao je CNN-u da “u ovom trenutku nastavljaju da rade sa partnerima u regionu”.

Koalicija predvođena SAD nedavno je odbacila da će doći do bilo kakve promene u broju vojnika SAD u Siriji.