Atak zbog hidžaba |Podignuta optužnica protiv Miljenka Goluba za nasilničko ponašanje i napad iz mržnje

0
SHARE

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Miljenka Goluba (37) iz Kiseljaka zbog napada na Jasminu Kurta i njezinu kćerku iz Ostružnice kod Fojnice u noći 5. avgusta ove godine oko 22.30 sati, pri čemu je Jasmina dobila teže povrede lica, prenosi INS.

Informaciju o podizanju optužnice za INS je potvrdila Ernesa Beganović, glasnogovornica Tužilaštva SBK, dodajući da je optužnica upućena na potvrđivanje Općinskom sudu Kiseljak.

„Kantonalno tužilaštvo Travnik podiglo je optužnicu protiv M. G. zbog počinjenog krivičnog djela Nasilničkog ponašanja iz člana 362 stav 2 u vezi sa stavom 1, a sve u vezi sa članom 2 tačka 11. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Od strane Općinskog suda u Kiseljaku nemamo povratnu informaciju o potvrđivanju iste“, kazala je Beganović za INS.

Tužilaštvo, sudeći prema zakonskim kvalifikacijama, smatra da je riječ o krivičnom djelu iz mržnje, a prema KZFBiH “krivično djelo iz mržnje je svako krivično djelo učinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjerskog uvjerenja, nacionalnog ili etničkog porijekla, jezika, invaliditeta, spola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta druge osobe”. Takvo postupanje uzet će se kao otežavajuća okolnost.

Podsjetimo, Jasmina Kurta je prijavila da je nju i njenu 17-godišnju kćerku napao nepoznati muškarac, udarajući je rukama. Uspjela je zaštititi kćerku, pa ona nije povrijeđena, ali je zato zadobila povrede zbog kojih je upućena u Kantonalnu bolnicu Bila. Kasnije se ispostavilo da je napadač bio Miljenko Golub, koji je ubrzo uhapšen.

Izvor: ins.ba