Babo mu je afrički diktator pa misli da sve može: Policija u Evropi mu oduzela luksuzne automobile

0
SHARE

Sin afričkog diktatora Teodoro Nguema Obiang Mangue našao se u problemima tokom svog boravka u Ženevi gdje su mu zaplijenili automobile koji se svrstavaju među najskuplje na svijetu.

Među automobilima je Koenigsegg One:1 koji može doseći cijenu od 20 miliona kuna te kojih na svijetu ima samo 7 i Lamborghini Veneno koji se na tržištu može pronaći i za nevjerojatnih 25 miliona kuna, a izrađen je u samo devet primjeraka.

Teodoro je potpredsjednik Ekvatorske Gvineje i sin diktatora Teodora Obianga Nguema Mbasoga koji tom državom vlada od 1970. godine, a ovo mu nije prva velika zapljena s kojom se susreo.

 

2011. godine u Parizu su mu također zaplijenili skupocjene automobile čija je cijena kasnije na aukciji dosegla cifru od 28 miliona kuna, piše gtspirit.com.

Osim automobila, prije nekoliko godina zaplijenjena mu je i vila u Los Angelesu te jedna u Parizu, a zabranjen mu je ulazak u SAD i Francusku.

Optužuje ga se da troši državni novac, dok narod njegove države gladuje. Ekvatorska Gvineja je jedna od najvećih afričkih proizvođačica nafte, no većina stanovništva nema pitku vodu, a uskraćuju im se i osnovna ljudska i građanska prava. Human Rights Watch tvrdi da u zemlji vlada mito i korupcija, dok se od industrije nafte bogati samo nekolicina vladajućih.