BDZ Sandžaka – Istupanjem iz Prve lige čelnici FK Novi Pazar hoće da prikriju brojne malverzacije

0
SHARE

Povodom najavljenog istupanja FK Novi Pazar iz daljeg takmičenja u Prvoj ligi Srbije i održavanja skupštine ovog kluba 8. decembra 2017. godine gdje će se u konačnici odlučivati o odluci Upravnog odbora FK Novi Pazar Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka izdaje sljedeće

SAOPĆNJE   Z A   JAVNOST

Fudbalski klub Novi Pazar baštini tradiciju od devet decenija i predstavlja opće dobro svih građana Novog Pazara i Sandžaka u čije su postojanje generacije ulagale trud, emocije, znanje i vještine, i niko nema pravo da na bilo koji način poništava i omalovažava njihov ulog u kreiranju naše prošlosti, sadašnjosti i zalog za budućnost.

Nemile scene na stadionima ne idu u prilog ni sportu ni općoj kulturi, i predstavljaju omalovažavanje svih ljudskih vrijednosti kao i poigravanje sa emocijama žrtava za koje je ratni zločinac Mladić pravosnažno osuđen u Hagu. Takvi istupi najmanje koriste srpskome narodu i srbijanskom fudbalu. Sportski savez Srbije i nadležni državni organi moraju poduzeti konkretne akcije u njihovom suzbijanju i vraćanju duha sporta i viteštva na igrališta, i sankcionirati sve koji na bilo koji način izazivaju međunacionalnu i međuvjersku netrpeljivost. Međutim, to ne može i ne smije biti razlog da FK Novi Pazar istupi iz daljeg takmičenja, pogotovu kada znamo da se je u prošlosti susretao sa još težim izazovima i nikada nije poklekao. Naprotiv, istupanje iz takmičenja ide u prilog onima koji veličaju ratne zločine i zločince poput Ratka Mladića.

Nakon istupa naših predstavnika po ovom pitanju, Bošnjačkoj demokratskoj zajednici Sandžaka javio se veliki broj bivših i sadašnjih fudbalera FK Novi Pazar, sportskih radnika, navijača i simpatizera, kao i drugih zainteresiranih građana sa apelom da svi zajedno poduzmemo konkretne akcije kako bi se zaustavila dalja razgradnja kluba.

Posebno smo zabrinuti nakon dobijanja informacija da je realno rješenje svih problema FK Novi Pazar bilo na pomolu, da je postojao zaintersiran investitor da preuzme FK Novi Pazar, riješi sva dugovanja i uloži u njegov dalji razvoj. Nekom je bilo u interesu da odbije takvu ponudu i nastavi sa urušavanjem kluba.

Smatramo opravdanim strahove svih koji tvrde da je fašizam i nacionalizam na tribinama samo izgovor, te da u pozadini ovih poteza stoji interes nekih krugova da se istupanjem FK Novi Pazar iz daljeg takmičenja omogući njegovo gašenje, kako bi se prikrile brojne i očigledne finansijske malverzacije u prethodnom periodu i otvorio put privatizaciji infrastrukture kluba koja bi došla u ruke određenih tajkuna i pojedinaca iz krimogenih struktura.

Najave sportskih radnika, navijača i drugih zainteresiranih za organiziranjem mirnih demonstracija protiv ovakve odluke, također smatramo opravdanim i vjerovatno neophodnim kako bi se spriječilo dalje urušavanje FK Novi Pazar.

Bošnjačka demokratska zajednica poziva sve odgovorne u rukovodstvu, skupštini i svim drugim organima odlučivanja u FK Novi Pazar da ne podlegnu pritiscima i svojom podrškom ovakvoj katastrofalnoj odluci dugoročno upropaste klub.

Svjesni kompleksnosti ovog problema koji prevazilazi sportske okvire, predlažemo formiranje tijela koje će uključivati sve zainteresirane odgovorne društvene i sportske faktore koji će sagledati činjenično stanje i iznaći način da FK Novi Pazar prebrodi krizu, ustane nakon što je posrnuo i iznova zablista na zadovoljstvo i sreću svih nas. U tom pogledu nudimo svu pomoć i podršku.

Info služba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here