Beograd / Vučić: Republika Srpska je ustavna kategorija za razliku od Sandžaka

0
SHARE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Bošnjačko nacionalno vijeće Sulejmana Ugljanina, koji traži poseban status za Sandžak, takvim zahtjevom nanosi najveću štetu BiH, te istakao da je RS ustavna kategorija za razliku od Sandžaka.

On je naglasio da je začuđen što u BiH i Sandžaku postoje političari koji bi da izazovu nestabilnost, dodajući da, ako bi Ugljanin na bilo koji način stvarno ugrozio pravni poredak Srbije, taj problem bi nadležni državni organi riješili za 24 sata.

“Vi radite protiv svog, Bošnjačkog naroda ako hoćete da kažete da ćete tražiti specijalni status, napuštanje vojske i policije. Vi imate tri opštine u Raškoj oblasti u kojima ste većina, a šta ćete sa 63 opštine u BiH u kojima su Srbi većina”, rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

On je poručio Srbima i Bošnjacima da ne moraju da brinu, jer u Raškoj oblasti neće biti nikakve nestabilnosti.

Vučić je zamolio Bošnjake koji žive u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, ali i u Priboju i Prijepolju, da ne nasjedaju na trikove onih koji “ništa i nigdje ne znače”.

“Ugljanin ne može ništa da uradi osim da napravi štetu BiH. Ne mogu da razumem da to ne razumeju oni koji dolaze kod njega. Nisu isto Republika Srpska i to kao što oni kažu iz svog ugla Sandžak”, rekao je Vučić.

On je naglasio da je RS ustavna kategorija BiH, a da Sandžak to nije.

“Mi ih puštamo. Znate zašto? Zato što smo sigurni u svoj pravni poredak i nikave mogućnosti ne postoji za ugrožavanje Srbije i građani ne moraju da brinu. Naši nadležni organi veoma brzo i lako će svaki potencijalni problem u toj i bilo kojoj regiji gde imamo vojsku i policiju bez problema da reše”, rekao je Vučić.

Kada je riječ o RS on je rekao da Srbija danas podržava RS više nego ijedna ranija vlast, novčano i konkretnim projektima.

“Ne na priči, nego konkretnim djelima što kažu svi predstavnici RS u okviru BiH, jer Srbija neće da ruši mir i stabilnost na Balkanu. To je naše ponašanje i naša odgovornost”, rekao je Vučić