Bez projekta, konsultovanja struke i Zakona: Epidemija “ležećih policajaca” u Novom Pazaru

0
SHARE

Postavljanje novih usporivača brzine vozila, popularnih “ležećih policajaca”, u Novom Pazaru poprimilo je u posljednje vrijeme razmjere prave “epidemije”, a stručnjaci iz saobraćajne struke i drugi građani već uvekliko na društvenim mrežama ukazuju na ovu neobičnu pojavu.

Ocjenjuje se da se postavljanje “barikada”, kako ih nazivaju, izvodi bez projekta, bez konsultovanja saobraćajne struke i Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Tako su u Ulici 37. sandžačke brigade postavljena dva usporivača na međusobnoj udaljenosti od 35 metara, gdje je jedan u svakom slučaju višak.

Saobraćajnih znakova koji bi vozače obavještavali na nailazak na prepreke na kolovozu nema, čime se krše zakonske obaveze.

Foto: Facebook

Također, u Ulici 1. maja postavljeno je šest komada “ležečih policajaca”, gdje prema procjenama saobraćajnih stručnjaka, jedan ili dva opravdano zaslužuju svoje mjesto, dok su svi ostali apsolutno bespotrebni i također postavljeni bez odgovarajuće saobraćajne signalizacije i projekta.

Valja istaći da se poboljšanje stanje u saobraćajnom sistemu ne postiže postavljanjem “barikada”, već konstantnim ulaganjem i realizacijom projekata koji unapređuju bezbjednost saobraćaja.

Izvor: Sandzacke.rs