Bosanac brutalno pretukao Srbina u Rijeci

0
SHARE

Napadač Ilija Glavić je u BiH osumnjičen za ratni zločin, a u Srpskom nacionalnom vijeću ističu jedan znakovit detalj koji upućuje na nacionalnu pozadinu incidenta.

Potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva, Radoje Petković (63) brutalno je pretučen 24. travnja ispred jednog kafića u Viškovu i u životnoj je opasnosti, pišu Novosti.

Riječka policija kao napadača je identificirala Iliju Glavića (48), kojeg Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci sumnjiči za kazneno djelo nanošenja osobito teških tjelesnih ozljeda. Sutkinja istrage na Županijskom sudu u Rijeci Ksenija Zorc Glaviću je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i utjecaja na svjedoke, javljaju hrvatki mediji.

Prema pisanju lokalnih medija, Petković je nakon kratke prepirke s Glavićem u kafani krenuo prema svom automobilu. Glavić ga je sustigao na parkingu i brutalno napao. Na snimkama nadzorne kamere vidi se da Glavić nije odustajao od udaraca čak ni kada je Petković izgubio svijest i pao na tlo.

Je li Glavić divljački pretukao Petkovića zbog njegove nacionalnosti ni policija niti državno odvjetništvo nisu željeli komentirati, no Milan Eraković, pravni savjetnik SNV-a, za Novosti je istakao jedan prilično zabrinjavajući detalj.

Koliko znamo, napadač i žrtva se nisu poznavali. Sumnjivo nam je što su svjedoci ‘nestali’. Da nije bilo snimaka nadzornih kamera, vjerovatno napadač ne bi bio ni identificiran”, ističe Eraković.

Osumnjičeni za napad Ilija Glavić, rodom iz sela kraj Bosanskog Broda, poznat je tužiteljstvima u BiH. “Na temelju izjava svjedoka, Ilija Glavić je na listi osumnjičenih u predmetima koje je Haški tribunal još 2006. predao Tužiteljstvu BiH. Sumnjiči ga se za premlaćivanja, teške povrede i silovanja po brodskim logorima u proteklom ratu”, kaže Marko Grabovac, predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine i predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda.

Oglas