Branio majku, pa ubio oca: Mladić iz Tutina osuđen na 12 godina zatvora

0
SHARE

Viši sud u Novom Pazaru osudio je Damira T. (20) iz Tutina na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora jer je u januaru 2018. godine ubio oca Sabra T. (45) tako što mu je nožem prerezao vrat, saznaje “Blic”.

On je za krivično djelo ubistvo dobio 11 godina i šest mjeseci zatvora, dok je zbog nedozvoljenog držanja i nošenja oružja osuđen na godinu dana, posle čega ga je sudsko vijeće osudilo na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora.

Tokom suđenja zastupnik mladića je odbranu zasnivao na tome da je on oca ubio u stanju jake razdraženosti, dok je Više tužilaštvo smatralo da je Damir T. imao direktan umišljaj za ubistvo roditelja.

Vještaci su utvrdili da je kod ubice u vrijeme zločina bio prisutan određen strah i bijes, ali da nije u većoj mjeri uticao na stanje njegove uračunljivosti, te da je bio svjestan svog djela.

Kako se radi o prvostepenoj presudi, Više tužilaštvo i odbrana Damira T. mogu se žaliti Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Do tragedije u selu Pope, kraj Tutina, došlo je 20. januara prošle godine, kada je Sabro T, jašući konja, napao suprugu koja je pala ispred kuće i počela da zapomaže. Čuo ju je Damir T. koji je uzeo nož i nakon kraće rasprave oca, nedaleko od kuće, posjekao po vratu, prerezavši mu grkljan, zbog čega je on ubrzo preminuo.

Nakon toga, ubica je iz kuće uzeo pištolj i pobjegao. Prema nezvaničnim informacijama, krio se u plakaru kuće rođaka u selu, gdje ga je policija uhapsila nakon dva dana potrage.

(Blic)