Čopor pasa izujedao devojčicu (8) u Novoj. P. : Oborili je i grizli do krvi, jedva se izvukla

0
SHARE

Bila je izujedana, pocepana, krvava, plakala je. Uspela je samo da mi izgovori “Mama, svuda su me izujedali” – rekla je majka napadnute devojčice


Čopor pasa izujedao devojčicu (8) u Novoj Pazovi: Oborili je i grizli do krvi, jedva se izvukla

– Bila je izujedana, pocepana, krvava, plakala je. Uspela je samo da mi izgovori “Mama, svuda su me izujedali” – rekla je majka napadnute devojčice

Devojčicu iz Nove Pazove pre pet dana izujedao je čopor pasa, na svega nekoliko metara od njene kuće. Dete, čija se majka javila redakciji portala Telegraf.rs, besna jer niko od nadležnih nije reagovao, zadobilo je više povreda nakon napada više od pet pasa.

Žena, zabrinuta za bezbednost svoje kćerke, ali i svih drugih, želela je da ostane anonimna, ali je odlučila da ukaže na opasnost koja je mogla da ima daleko strašnije posledice.

– Izašla je iz kuće, krenula je kod drugarice i tu nekoliko kuća od nas su je napali. Kako mi je ispričala, jedan pas je potrčao prema njoj, to je bio vlasnički pas. Baba čiji je pas prvi napao moju kćerku, izašla je da je odbrani, ali on je već počeo da je ujeda. Tada su prišli psi lutalice, nekih 5-6 razjarenih pasa, kidali su je svi. Vrištala je – ispričala nam je potreseno majka iz Nove Pazove.

Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova

Višestruki ujedi psa; Foto: Privatna arhiva

Prema njenim rečima, vlasnica psa pokušala je da je podigne i nekako ju je odvukla i ubacila u jedno dvorište. Uspela je da ih rastera, ali bilo je kasno, jer je devojčica bila izujedana i krvava.

– Pokušala je da je izvede na ulicu, kako bi se vratila kući, ali moja kćerka je jedva stajala na nogama. Na sreću, naišao je naš komšija, koji ju je autom prevezao do kuće i bukvalno je uneo na rukama. Kada smo je videli, bili smo van sebe. Bila je izujedana, pocepana, krvava, plakala je. Uspela je samo da mi izgovori “Mama, svuda su me izujedali” – rekla je naša sagovornica.

Ona je dodala da su potom otišli do ambulante u Novoj Pazovi, a odatle u Tiršovu. Kako majka tvrdi, za to vreme, komšije su pozvale policiju kako bi napravili zapisnik o incidentu. Međutim, od tog dana, do danas, niko nije sklonio pse sa ulice.

Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova

Devojčica je pala na zemlju, kada je na nju nasrnulo više od pet pasa; Foto: Privatna arhiva

– Nema koju ustanovu nismo zvali. Policija je napravila zapisnik, ali ništa. Komunalna inspekcija nam je rekla da po zakonu ne mogu da ubijaju pse lutalice, ali mi to nismo ni tražili, već samo da se sklone sa ulice u azil. Takođe, ni Zoohigijena nije reagovala. Pozovemo ih, kažemo za problem, pitaju u kojoj smo ulici, odgovorimo im, oni kažu “Evo krećemo” i nikad ne dođu. Ne znam kome više da se obratimo – očajna je mama napadnute devojčice.

Kako je za “Telegraf.rs” rekla, nedaleko od mesta incidenta je i škola, pa je ona morala da apeluje na roditelje da pripaze na decu.

– Moja ćerka, na sreću, nije navukla traume, odnosno slobodno izlazi napolje, ne plaši se. Zarastaju te rane, idemo na previjanje i dalje, ali problem je što su ti psi još tamo. Od kad je ona napadnuta, čula sam još dva slučaja da su ih napali isti ti psi. Da li zato što je zima, nema hrane, pa su pobesneli, ne znam šta je, ali molim nadležne da reaguju dok se nije dogodilo nešto mnogo gore od ovoga što je zadesilo moje dete – rekla je za kraj razgovora naša sagovornica.

Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova

Izveštaj lekara; Foto: Privatna arhiva

Zoo higijena: Izlazili smo na teren, ali nismo zatekli pse

Kako bismo proverili navode majke iz Nove Pazove, da je prijavljivala ovaj slučaj nadležnoj ZOO higijeni, kontaktirali smo ovu službu.

– Četiri puta smo izlazili, po pozivu za taj deco Nove Pazove. Svaki put kada smo došli, psi nisu bili tu. Videli smo da postoje posude za hranu, tako da su verovatno tu u čoporu, jer ih neko hrani i onda stalno dolaze. Moguće je da ih čak taj neko ko ih hrani, sakrije kada mi dobijemo prijavu – naveli su iz ZOO higijene za “Telegraf.rs”.

Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova

Ona ima povrede svuda po telu; Foto: Privatna arhiva

Devojčicu izujedali psi, napad pasa, psi lutalice, Nova Pazova

Napadnuto dete i dalje ide na previjanje; Foto: Privatna arhiva

Oni dodaju da su zaduženi za celu opštinu Stara Pazova, koja obuhvata 10 sela, pa je nemoguće “doleteti” sa jednog kraja opštine na drugi i zateći pse.

– Ne postoji mogućnost da ne odemo na intervenciju, svaka prijava se snima i uvek postupamo po prijavi. Međutim, problem je što svuda ima pasa lutalica, a mi smo služba za sva ta sela. Ono što sa sigurnošću tvrdimo, to je da radimo na otklanjanju ovog konkretnog problema u Novoj Pazovi. Organizujemo se, pa ćemo, koliko nam to druge intervencije dozvole, više puta obilaziti taj kraj – rekli su za Telegraf.rs iz ZOO higijene.