Cristiano Ronaldo zaplakao i donirao 500 hiljada Eura za Muslimane u Mijamaru-Svjete srami se sta si dopustio DJELITE SVI

0
SHARE

SAD je priopćio da nasilno raseljavanje Rohinja pokazuje da snage sigurnosti ne štite civile. Washington snažno podupire tranziciju Mijanmara iz dugogodišnje vojne diktature u demokratiju koju predvodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Kyi.

“Pozivamo mjanmarske vlasti da poštuju vladavinu prava, zaustave nasilje i raseljavanje civila iz svih zajednica”, priopćila je Bijela kuća.

Oko 313.000 muslimana Rohinja pobjeglo je u susjedni Bangladeš nakon napada 30-tak militanata na policijske postaje krajem augusta koji je izazvao oštar odgovor vladinih snaga.

U posljednjih 16 dana u Bangladeš stiže oko 20.000 ljudi, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije.

Vlada u Mijanmaru smatra oko milion Rohinja ilegalnim migrantima iz Bangladeša i uskraćuje im državljanstvo, iako brojne obitelji ondje žive generacijama.

U nedjelju je militantna skupina Vojska za spas Rohinja Arakana (ARSA) proglasila jednomjesečno primirje protiv mijanmarskih snaga, no njihov apel odbila je mijanmarska vlada.

“Ne pregovaramo s teroristima”, napisao je na Twitteru Zaw Htay, predstojnik ureda državnog savjetnika.

Najnovije nasilje u pokrajini Rahin počelo je prije 12 dana kad su pobunjenici Rohinje napali desetke policijskih postaja i vojnih baza. U sukobima i silovitom vojnom odgovoru ubijeno je najmanje 400 ljudi i počeo je egzodus u Bangladeš.

Mijanmarsku čelnicu i Nobelovku Aung Sang Suu Kyi zapadni kritičari optužuju da se ne zauzima za muslimansku manjinu u zemlji koja se dugo žali da je žrtva progona, prenosi Hina.Kako javljaju svjetski strani mediji Cristiano Ronaldo je poslao 500 Hiljada Eura pomoci Muslimanima u Mijamaru

Vijesti.me