Čudni fenomen u Turskoj: 500 ovaca izvršilo samoubistvo skokom sa litice /VIDEO/

0
SHARE

U Turskoj se skoro svake godine događa čudan fenomen masovnog samoubistva ovaca. Prije nekoliko dana je na istoku Turske u distriktu Gurpinar čak 500 ovaca izvršilo samoubistvo skočivči sa litice visoke 20 metara. Prošle godine je na sličan način 80 ovaca izvršilo samoubistvo u blizini grada Muradije.

Prije šest godina je zabilježen slučaj kada je 200 ovaca skočilo sa litice nedaleko od turskog grada Kağizmana na istoku zemlje.

Tokom 2005. skoro 1 500 ovaca skočilo je s litice od 15-ak metara. Više od 400 ih je tom prilikom uginulo, a sve su bile u vlasništvu seljana na istoku provincije Van, u blizini granice s Irakom.
Zanimljivo je navesti da se samoubistvo uvijek događa na isti način, prvo jedna ovca skoči u provaliju a onda za njom skoče ostale ovce iz stada.

„Odveo sam ovce na ispašu. Međutim, jedna se odvojila i došetala do litice, nakon čega je skočila. Odmah za njom su to učinile i sve ostale ovce. Pokušao sam presjeći put jednom broju ovaca, ali kako sam im prišao, one su sve skočile“, požalio se pastir.

saff.ba