Cvijanović: Oni hoće da kažu da Srpska NE POSTOJI, mi se pripremamo!

0
SHARE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je ovaj entitet ima spremne odgovore na svaki izazov koji dolazi iz Sarajeva, i tako će biti i u vezi sa, kako je navela, politički motiviranom odlukom Ustavnog suda BiH kojom se osporava 9. januarkao dan RS.

– Iza ovakve odluke, koja je prilično glupa, bezobrazna, cinična i arogantna, nažalost, stoji dio međunarodne zajednice i političko Sarajevo – rekla je Cvijanović sinoć novinarima u Banjoj Luci.

Ona je naglasila da je ovo dio organizirane i poznate kampanje koja se vodi protiv RS na svim terenima, s ciljem njenog razvlašćivanja i ukidanja njenog identiteta.

– Ovdje je cilj jasan, oni žele da pokažu da RS nije postojala prije Dejtona. Historijska činjenica je da je RS nastala prije rata i prije Dejtona. RS je u Dejtonu verificirana važnim međunarodnim ugovorom koji nas u krajnjem slučaju drži zajedno na okupu u BiH – istakla je Cvijanović.

Ona je napomenula da u BiH svi procesi idu unazad i u pogrešnom pravcu, umjesto da se gradi povjerenje i bavi suštinskim pitanjima.

Prema njenim riječima, u situaciji sa toliko neriješenih odnosa u BiH, započetih i nedovršenih poslova, te poslova koji nisu započeti politički, ekonomski i finansijski, Ustavni sud BiH se bavi pitanjem praznovanja.

– I to što u Ustavnom sudu BiH dominantnu ulogu imaju strane sudije opet pokazuje strašan deficit BiH – istakla je Cvijanović.

Ona je ukazala da se niko ne bavi time kako formirati vlast, kako povećati plaće i penzije, te na koji način nivo vlasti BiH može da servisira potrebe građana, pomažući entitetima i koordinišući određena pitanja.

– Naš prioritet je jaka i stabilna RS i RS će pronaći odgovor na svaki izazov, kao i do sada. Iskustvo nam je naučilo da se moramo pripremati – naglasila je Cvijanović.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o danu RS – 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS.

Željka Cvijanović uputila je jučer, povodom odluke Ustavnog suda BiH, poziv na sastanak svim predsjednicima političkih stranaka sa sjedištem u RS, saznaje Srna.

Sastanak bi, prema saznanjima Srne, trebao biti održan u Banjoj Luci u utorak, 2. aprila. /