Da li su nam osvijetlili obraz ili su nas obrukali pred Majkama Srebrenice?

0
SHARE

Danas se u Novom Pazaru imenuje plato „Hatidža Mehmedović“, koji se nalazi na zadnjem ulazu u bašču Kulturnog centra. Inicijativa za proglašenje jednog od platoa po imenu majke Srebrenice rah. Hatidže Mehmedović potekla je prije oko mjesec dana od strane Gradskog vijeća Novog Pazara koji čine koalicija SDP/SDA. Taj prijedlog na posljednjoj Skupštini podržali su odbornici SPP-a.

Pomislismo da konačno imamo nešto za šta možemo sadašnjoj vlasti reći „veliko hvala“.

Međutim, kako je posljednje zasijedanje nakon usvajanja dnevnog reda prekinuto i bez pozivanja odbornika SPP, tajno i nelegalno kasnije nastavljeno, te kako nije došlo do rasprave i prijedloga SPP, nismo imali prilike detaljnije se upoznati sa ovim prijedlogom.

Plato koji će danas ponijeti ime „Hatidža Mehmedović“ do danas je glasio “Da se ne zaboravi 13.05.2015” u znak sjećanja na heroje iz Novog Pazara ljekara Dževada Ljajića i anesteziologa Miroslava Veselinovića koji su poginuli u padu helikoptera pri pokušaju da spasu život bebi.

Ostaje nejasno šta će biti sa dosadašnjim nazivom i spomenutim herojima.

Smatramo da je ovakav postupak bio i suviše neadekvatan kako prema rah. Hatidži Mehmedović, Majkama Srebrenice koje su danas došle u Novi Pazar, tako i prema spomenutim herojima.

Ovaj plato se nalazi u zaleđini čaršije, iza zgrade Gradske uprave. Do njega se dolazi uskom ulicom 8. marta, ili pješice uzanim sporednim prolazima pored zgrade Gradske uprave. Pitamo se kako će se samo danas osjećati Majske Srebrenice kada budu dolazile do platoa tim uzanim prolazima, ili kad vide plato od svega par desetina kvadratnih metara? Da li će biti razočarane u nas novopazarce?

Zašto po rah. Hatidži Mehmedović i Majkama Srebrenice nije nazvana jedna od glavnih ulica? Zašto šetalište nije nazvano njenim imenom, ili neka druga važnija ulica, plato, trg, ustanova itd? Zar Novi Pazar nema ulica?
Da li smo se opet, dragi novopazarci, obrukali pred Majka Srebrenice? Namjerno kažem opet, jer su u naše ime, predstavnici SDP i SDA i prije 8 godina, 2010. godine, glasali za Tadićevu Deklaraciju o Srebrenici u kojoj se negira genocid. I tada su nas obrukali pred Majkama Srebrenice.

Pitamo se i zašto na današnji skup i otvaranje tog platoa, kakvog takvog, nije pozvan da prisustvuje onaj koji je najviše od Bošnjaka Sandžaka učinio za Srebrenicu – muftija Muamer Zukorlić? Trebali ste danas gospodo SDP/SDA da zaboravite na političke razmirice. Kao što su Odbornici SPP zaboravili na razmirice sa Vama kada su glasali za Vaš prijedlog u Skupštini.

Šta je Muftija uradio za Srebrencu:

– Prvi je digao glas protiv deklaracije o Srebrenici koja negira gencid, i sačuvao nam obraz;
– Sagradio je Bošnjački kulturni centar u njemu, kao vakuf;
– Svake godine odaziva se na komemoraciju bez izuzetka, za razliku Uljanina i Ljajića koji rijetko i nikako de dolaze;
– Zajedno sa reisulemom Cerićem pomogao je Majkama Srebrenice, da se komemoracija u Srebrenici i o žrtvama u Srebrenici priča na međunarodnom planu;
– Dugi niz godina u organizaciji BKZ gostio je Majke Srebrenice u Sandžaku, koje su pronosile priču o Srebrenici;
– Kroz BKZ, prvi je pokrenuo masovne odlaske iz Sandžaka na komemoraciju u Srebrenicu;
– Daje podršku Srebreničanima, kroz prijavu boravka u tom gradu i aktivnom političkom sudjelovanju na svim izborima; te brojne druge stvari koje se na kratkom parčetu papira ne mogu pobrojati.

Ostaje nam da se nadamo, da nam Majke Srebrenice neće zamjeriti, a da vlast neće biti toliko osiona da ime Hatidže Mehmedović ostavi samo na ovom minijaturnom platou u zapećku grada, te da neće zaboraviti i bez spomena ostaviti heroje grada, ljekare po kojima je do danas plato nosio ime.

Sandžak PRESS