Dodik: Gdje si pošao, Komšiću, NE DAJU SRBI, NE DAM JA

0
SHARE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da odbija bilo kakvo uplitanje Amerikanaca u unutrašnja pitanja BiH.
Dodik je naglasio da energično odbija svaku vrstu posredovanja bilo koga iz međunarodne zajednice, uključujući i SAD, u vezi sa održavanjem sjednica Predsjedništva BiH ili sa radom neke druge institucije.
– Jutros su Amerikanci pokušali da iskordiniraju tri kabineta članova Predsjedništva BiH da nešto urade, ali ja nisam dozvolio svojim savjetnicima da učestvuju u tome jer, ponavljam, BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne od američke Ambasade – rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da ponovo prokomentariše situaciju u vezi sa donošenjem Nacionalnog godišnjeg programa /ANP/, Dodik je rekao da se njegov stav zna, a to je da nema ništa od toga.

– Ništa nije dogovoreno. Gospodin /predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko/ Komšić pokušava da spekuliše tako što je tu tačku stavio na dnevni red, ali ja ću da odbijem taj prijedlog. Formiranje Savjeta ministara i dalje je uslov za normalno funkcionisanje vlasti u BiH – naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je ponovio da su stranci devastirali BiH svojim uplitanjem, da su razrušili ustavni poredak u BiH, a grubim političkim nasiljem visoki predstavnici promijenili Dejtonski sporazum i Ustav BiH što, kako je rekao, traži nove odgovore, koji će uslijediti vrlo brzo.

On je potvrdio da je sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim danas na Jahorini razgovarao o aktuelnim političkim temama, bez ikakve mistifikacije.

– Potrebno je, prema stavu Ruske Federacije, formirati što prije vlast u BiH, što je nesumnjivo. Oni se boje da BiH ne uđe u još ozbiljniju krizu – rekao je Dodik.

On smatra da kulminacija problema, koji su sada vidljivi i koji su vezani za pokušaje određenih struktura da Srbima uskrate pravo da budu legitimno predstavljeni na nivou BiH, vodi do toga da upravo inicijatori tih ideja sami ruše BiH, na šta, kako je rekao, srpska strana ima spreman odgovor.
Dodik je dodao da će i u popodnevnim časovima imati nekoliko bilateralnih susreta sa amabasadorima akreditovanim u BiH.

“Srbima omogućiti političko predstavljanje”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će, ukoliko ne bude formirana vlast, prije svega Savjet ministara, srpski narod smatrati da mu je onemogućeno osnovno ustavno pravo na političko predstavljanje i da je neko uzurpirao institucije, zbog čega će vlasti Republike Srpske preduzimati određene mjere.

– Svaki put pokušavate da nešto dogovorite, a onda bošnjačka strana na bazi tog dogovora pravi nove. Naravno, da nema ništa od toga – rekao je srpski član Predsjedništva BiH novinarima na Jahorini, odgovarajući na pitanja u vezi za utorak, 20. avgusta, najavljenom sjednicom Predsjedništva BiH.

On je potvrdio da će biti na toj sjednici i da će se ponašati u skladu sa svojim poznatim i više puta javno izrečenim stavovima.

– Bilo je mnogo sjednica Predsjedništva BiH, pa šta se desilo – ništa – rekao je Dodik, ponovivši da je BiH nemoguća i nepopravljiva zemlja, koja svakim danom pokazuje da nema sposobnosti da napreduje na bilo kojem planu.

On je podsjetio da je u Ustavu navedeno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne piše da je sastavljena od američke, ruske ili neke druge evropske ambasade.

Prema njegovim riječima, srpska strana će nastaviti da inisistira na poštivanju Dejtonskog sporazuma.

Dodik pojašnjava da će se prvo sačekati da prođe 30 dana od potpisivanja sporazuma o principima za uspostavljanje vlasti u BiH na nivou SNSD, HDZ i SDA, a nakon toga kreću konkretni koraci, o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena.