Dodik: Izetbegović je nervozan jer neće dogovor sa Srbijom; Ivanić: Pokazatelj problema unutar BiH

0
SHARE

Predsednik RS ocenjuje da današnji događaj govori o tome koliko je Bakir Izetbegović sledbenik politike svoga oca, koja je jasno definisana u Islamskoj deklaraciji

Predsednik RS Milorad Dodik oštro je danas kritikovao neprimereno ponašanje Bakira Izetbegovića u Beogradu i istakao da je očigledno da politika stabilnosti koju Srbija vodi u regionu nema partnera u Sarajevu. 


“Taj događaj danas govori o tome koliko je Bakir Izetbegović sledbenik politike svoga oca, koja je jasno definisana u Islamskoj deklaraciji, koju je Alija davno napisao”, rekao je Dodik za Tanjug.

Pročitajte još: Izetbegović izgubio živce, Vučić ostao miran (VIDEO)“Zato Izetbegović pokazuje svoju nervozu i očigledno ne želi da održi konzistentnim nijedan dogovor koji bi mogao da se postigne u saradnji sa Srbijom”, smatra predsednik RS. 

“Srbija ostaje, i danas je to pokazano od predsednika Vučića, zemlja regionalne stabilnosti, zemlja koja uvažava region i na taj način svoje kapacitete usmerava na dodatnu stabilizaciju. Ali očigledno da u BiH takva politika Srbije nema partnera”, ocenjuje Dodik. 

On ističe i da ponašanje Izetbegovića govori o tome koliko je BiH neorganizovana država i kako funkcionise u procesu odlučivanja.

Pročitajte još: Vučić sa članovima Predsedništva BiH o odnosima, saradnji“U svakom slučaju neprimeren je potez Izetbegovića, da na konferenciji za novinare ingnoriše rezultate dogovora postignute na neposredno završenom sastanku”, rekao je Dodik.

Dodik kaže da je uveren da predsednik Vučić nije ni očekivao drugačije njegovo ponašanje, što je “meni, naravno, poznato”.

“Izetbegović je drugačiji danas, jer nije čekao da se vrati u Sarajevo, nego je to uradio na samoj konferenciji u Beogradu, što daje drugu dimenziju odnosa”, rekao je Dodik istakavši da to samo pokazuje da je BiH nemoguća zemlja, što je već svima poznato.


Pročitajte još: Neće nam Srbiju parčati uz šoljicu kafe i ratluk


Nažalost, dodao je, mi koji tamo živimo primorani smo da “živimo tuđe frustacije”. 

IVANIĆ: POKAZATELj PROBLEMAUNUTAR BIH

Član predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da samostalni istup Bakira Izetbegovića na konferenciji za novinare nakon sastanka članova Predsedništva BiH sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne govori o odnosima BiH i Srbije već o unutrašnjem problemu BiH. 

Izetbegović je nakon iznošenja stavova predsedavajućeg Predsedništva BiH Dragana Čovića i predsedenika Srbije da će BiH po pitanju KiM prilagođavati stav politici Beograda, dok ga Beograd ne promeni, izneo stav da se spoljna politika BiH vodi u Sarajevu, te da je Čović izneo lično mišljenje. 

Ivanić je novinarima rekao da mu nije nimalo drago što se to desilo i da je ćutao poštujući dignitet zemlje iz koje dolazi kao i domaćina. 

Kako se drugi ponašaju, to vi sami procenite, dodao je Ivaniić. 

Na dalja pitanja novinara o tom događaju Ivanić je rekao da smatra da se stvrai svode na dodvoravanje vlastitoj političkoj publici. 

“Sad će kod nekoga neki od ovih učesnika biti važni. Oni su tu kao nešto napravili, suština je da sve ovo pokazuje koliko se BiH udaljava od svoje stabilnosti i koliko ona ulazi u sve dublje probleme. Ovo ne govori o odnosima BiH i Srbije, ovo govori o unutrašnjem problemu BiH” naznačio je Ivanić. 

Naveo je da je u ovom slučaju reč o onome o čemu govori već šest meseci “i po mom dubokom uverenju, o politici koja će najviše koštati građane BiH”. 

Biće kaže izolovani, bez ekonomskog razvoja, ko god nešto ponudi, a sa druge strane se traže neke teorije zavere, bez rešenja problema “i dok građani ovo ne kazne, ovakvu vrstu pristupa, bojim se da ćemo biti sa ovim suočeni”. 

Tome neću da dam doprinos, poručio je Ivanić. 

On je odgovarajući na pitanja u vezi granice napomenuo da je Srbija pre nekoliko godina omogućila građanima, Bošnjacima iz Janje, da rade na svojoj zemlji u Srbiji bez pasoških kontrola, da nije potraživala prostor oko Pavlovića mosta kod Bijeljine. 

“Srbija je prihvatila sugestiju da na 99 godina bude rešen problem korišćenja brana i tog zemljišta i nudi princip jedan za jedan, kvadratni metar za kvadratni metar. U BiH se nema hrabrosti da se tako nečemu priđe, jer neko misli da iza toga stoji nešto skriveno” kazao je Ivanić.

Na konstataciju novinara da se čulo, kada je u pitanju autoput Beograd – Sarajevo, da je bliže trasa preko Bjeljine, rekao da smatra da dogovora u BiH oko toga kuda će ići trasa neće biti i da će jedna trasa ići u Federaciji, a da će druga trasa biti u Republici Srspkoj. 

Kako je objasnio pošto se entiteti zadužuju, oni će sami odlučivati u kom će pravcu trasa ići te da stoga pretpostavlja da će u vremenu koje dolazi postojati dve trase. 

“Dogovora o tome da je moguća jedna trasa u ovakvoj BiH sa ovakvim stvarima koje ste imali priliku u jednoj međudržavnoj poseti da vidite je potpuno neverovatno” zaključio je Ivanić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here