Dodik: Ja sam pobjednik Bosno, ne znam šta nije jasno

0
SHARE

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ponovo je, po ustaljenoj retorici, govorio o političkim prilikama u BiH, kriveći predstavnike probosanskih stranaka za zastoj.
“Što se tiče nivoa Bosne i Hercegovine, problem je bio taj da smo mi brzo napravili našu srpsku reprezentaciju. Hrvati su isto tako imali svoju političku reprezentaciju. Ostalo je konfuzno kod muslimana, zato što su oni imali podijeljeno političko tijelo i koncentracija se vršila u okviru dva bloka. Trebalo im je nekoliko mjeseci kako bi se njihovi odnosi raščistili. Njima je bio problem da se odreknu ovih iz Republike Srpske”, rekao je Milorad Dodik gostujući u emisiji “Ćirilica” na srbijanskoj Happy televiziji.

On kaže da su prije godinu dana u BiH održani izbori, “na kojima je jasno manifestovano i jasno pokazano ko su izborni pobjednici, a to je moja politička partija”.

“Ja sam pobijedio kao srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Moja partija, dobila je najveći broj glasova. Međutim, kako to obično biva u BiH, naravno, nije dovoljno imati samo na jednoj strani jasnu situaciju. Jedino vlast, koja je formirana na bazi izbora u Bosni i Hercegovini, bila je vlast u RS. Dakle, na zajedničkom nivou to nije bilo. Međutim, sada ostaje problem u Federaciji sa političkim predstavnicima Hrvata, gdje se ne dolazi do dogovora kako mijenjati izborni zakon”, naveo je Dodik.

Kaže da je ono što je najgore u Bosni i Hercegovini, jeste pokušaj da se zaustave procesi, “da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle i tako dalje”.

“Republika Srpska nije formirana da bi bila u Bosni i Hercegovini, Ona kada je formirana, formirana je da bude nezavisna država. Ona je tu svoju nezavisnost branila u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine, velike sile, kao što je Amerika, priznale RS. Mi smo naučili da bez države, nema slobode”, rekao je Dodik.