Dodik: Nisam siguran da je najbolje da idem u Predsjedništvo BiH

0
SHARE

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će ova stranka, on kao kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, kao i onaj ko bude kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske, uz podršku koalicionih partnera, biti nesumnjivi pobjednici izbora i da će Republika Srpska ostati najstabilniji dio u BiH.

Dodik je naveo da Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prvih osam mjeseci nakon izbora članova, kao i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara u naredne četiri godine, te da će imati priliku da nešto uradi, ali da će to zavisiti i od drugih.

– Vidjet ću hoće li to ići, sve zavisi od drugih. Srbima u naredne četiri godine pripada i mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i na to mjesto će doći neko iz bloka koji predvodi SNSD – rekao je Dodik sinoć za TV1.

On je naveo da mu je važno da izađe na izbore, jer je to najrelevantniji pokazatelj za svakog političara.

– Nisam čovjek koji je spreman da poduzme bilo kakvu mjeru koja bi destabilizirala i dovela do nasilja. Nisam spreman ni da se plašim. Imat ću 120.000 glasova više od Mladena Ivanića, kojem ne mogu pomoći ni bošnjački glasovi – istaknuo je Dodik.

On je naglasio da se kandidirao za člana Predsjedništva jer misli da je SNSD danas najmoćnija politička partija u Republici, ali i u BiH.

– Član Predsjedništva je, po značaju, manja funkcija od predsjednika Republike i predsjednika Vlade, ali ima neki simbolički značaj. Predsjedništvo uopće nije organ koji može bilo šta uraditi, ali bi se možda moglo unijeti više koordinacije u rad zajedničkih institucija – kaže Dodik.

Na pitanje novinara je li tačan plan da on postane član Predsjedništva, sačeka da se konstituira Dom naroda i nakon određenog vremena povuče se na mjesto premijera, a mjesto člana Predsjedništva preuzme potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić, Dodik je rekao da će se kandidirati, a to šta će se dogoditi, i hoće li se dogoditi, ne može  procijeniti.

– Nisam siguran da je najbolje da najjači politički čovjek iz Republike Srpske, a to sam ja, ide u Predsjedništvo, jer mu tako daje na značaju – istaknuo je Dodik.

On je dodao da zna ime kandidata SNSD-a za predsjednika RS na predstojećim izborima, ali da ne želi da ga otkrije dok ne budu završene konsultacije s koalicionim partnerima.

Dodik je rekao da je uobičajeno da se prvo razgovara u okviru SNSD-a, da se zatim zaključci usaglase sa stavom koalicionih partnera, te da se postigne saglasnost u vezi s pojedincem koji bi trebalo da ima najbolje rezultate.

Govoreći o Izbornom zakonu, on je istaknuo da je zainteresiran za njegove ozbiljne izmjene koje bi omogućile transparentniji i pošteniji sistem odlučivanja i glasanja u BiH, ali da je očigledno da to nije moguće.

Dodik je rekao da je SNSD zainteresiran i da se konačno osigura adekvatan način popune mjesta u Domu naroda koja pripadaju Srbima, kao i da bi reagiranje OHR-a značilo vraćanje BiH 20 godina unazad.

– Ranije je postignut opći konsenzus kada je riječ o Predsjedništvu BiH, ali više nisam siguran da postoji konsenzus u Republici Srpskoj. Čujem da je OHR predložio neka dva modela, ali OHR se ne treba baviti time, oni treba da nestanu – istaknuo je Dodik.

Na pitanje je li “kupio” doskorašnjeg člana SDS-a Borislava Bojića, kako tvrde njegovi politički protivnici, Dodik je naglasio da, ako je iko bio u političkom rivalstvu, onda su to bili on i Bojić.

– To nije bio naš dogovor, ali mi je drago što je to uradio. Mogu da zamislim koliko se u sebi lomio – da čovjek koji je godinama bio u istoj političkoj partiji, koji je učestvovao u ratu i bio komandant i jedan od važnijih ljudi na srpskoj strani, je odlučio da ne prihvata SDS koji samo djeluje na relaciji Marindvor – Lukavica – kaže Dodik.