Dodik: Odbiti aktivnosti za tužbu BiH protiv Srbije

0
SHARE

Dodik: Odbiti aktivnosti za tužbu BiH protiv Srbije

SNSD i HDZ u zajedničkim aktivnostima žele da sva pitanja rješavamo kroz dijalog, a mislim da kontinuirana saradnja ovih stranaka najbolje govori o tome. Ništa ne radimo protiv trećeg ili treće. Ovo je dinamičan razvoj naših odnosa koje imamo, rekao je Milorad Dodik nakon sastanka s delegacijom HDZ-a.

On je istakao da HDZ i SNSD imaju niz zajedničkih ocjena.

Stav SNSD-a jeste da trenutna vlast nije funckionalna u dijelu koje su vezane za obaveze prema MMF-u i drugim obavezama. To ne zavisi od SNSD-a i HDZ-a. Imat ćemo zastoj na realizaciji MMF-ovih programa ovdje i to nas izlaže, ne samo u RS-u, novom izazovu, a to je sa suočavanje s likvidnošću na računima“, izjavio je Dodik.

Predsjednik SNSD-a smatra da je saradnja sa HDZ-om u RS dobra.

Imamo potrebe da rješavamo neka pitanja po kantonima. Na nivou FBiH najveći problem je učešće u Doma naroda Parlamenta FBiH, a to je problem i sa stanovništva HDZ-a, odnosno način odabira koji se pokušava riješiti s drugim relevantnim partijama.

Dodik je naglasio da ostaje pri evropskm integracijama i na popuni upitnika Evropske komisije, ali da bi moglo biti problema na pitanjima poput popisa stanovništva i sličnih podataka.

Mi ćemo nastaviti da radimo na zajedničkim pitanjima, zadovoljan sam saradnjom s Čovićem. Iznijeli smo jasan stav da treba odbiti bilo kakve aktivnosti da se obnavlja tužba BiH protiv Srbije u Hagu. Ako je to unilateralna aktvinost bošnjačke strane onda je to zloupotreba institucije. O tome smo upoznali i Dragana Čovića“, rekao je Dodik.

On je dodao da narod treba birati svoje predstavnike, gdje god ima stanovnika iz tog naroda.