Dodik: SDA je trajni neprijatelj srpskog naroda, saznali smo za Harisa Silajdžića

0
SHARE

Blokiran je izbor direktora SIPA-e, u pogledu organa Centralne banke postoji organiziran zastoj odlučivanja

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke da SNSD podržava mjere Vlade Republike Srpske za ublažavanje štetnih posljedica koronavirusa u RS.

– Želimo da skrenemo pažnju građanima da vjeruju nadležnima i prate uputstva – rekao je Dodik.

On je naveo da Izvršni komitet smatra da će pandemija virusa utjecati na ekonomska i privredna kretanja, što će se neminovno odraziti na ekonomiju ovog bh. entiteta.

– To će se odraziti na pad ekonomije, a najviše će biti pogođene oblasti transporta, turizma i prerađivačke industrije. Očekuje se smanjenje likvidnosti, porast nivoa rizičnih kredita i rast kamatnih stopa – rekao je Dodik.


Otvori galerijuZaključci Izvršnog komiteta SNSD-a

Transport robe

Dodik je naveo i da Izvršni komitet SNSD-a traži hitno rješavanje problema transporta robe iz BiH kroz treće zemlje.

Sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a prisustvovali su predsjednik stranke Milorad Dodik i članovi Izvršnog komiteta Željka Cvijanović, Radovan Višković, Zoran Tegeltija, Slavko Mitrović, Igor Žunić, Staša Košarac, Luka Petrović, Igor Radojičić, Snježana Novaković Bursać, Nebojša Radmanović, Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nada Tešanović i Denis Šulić.

Osmanović šef SDS-u i PDP-u

Kada je riječ o državnom nivou, Dodik je izdvojio odluku o smjeni i imenovanju članova Centralne izborne komisije (CIK), te optužio SDS i PDP je optužio da su djelovali po nalogu SDA.

– Blokiran je izbor direktora SIPA-e, u pogledu organa Centralne banke postoji organiziran zastoj odlučivanja, tako da je došlo do toga da nema Srba u Centralnoj banci – naveo je Dodik.

Dodik je kazao kako će biti neophodna rasprava u Narodnoj skupštini RS o smjeni članova CIK-a, odnosno dešavanjima na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Jadni zvaničnici

On je naveo kako je SNSD bio žrtva neregularnosti ranijih izbornih procesa, a u tom kontekstu je dodao da su glasovi iz inozemstva uvijek išli na štetu SNSD-a. Zvaničnike PDP-a i SDS-a je nazvao “jadnim”, što je posebno fakturirao bivšem ministru vanjskih poslova Igoru Crnatku.

– Slučajno smo saznali šta je radio Sven Alkalaj predlažući Harisa Silajdžića u Ujedinjenim narodima u komisiju za dodjelu nagrade ”Nelson Mandela”. Želim da vas obavijestim da na bazi mog pisma koje sam uputio zemljama, da su one to shvatile ozbiljno i da danas nema kandidature i da to više nije održiva kandidatura – tvrdi Dodik.
SDA je nazvao trajnim neprijateljem srpskog naroda te najavio usvajanje novog Poslovnika Narodne skupštine.