Donald Trump upozorio Erdogana da ne bude “opasan tip” i “budala”.

0
SHARE

Američki predsjednik Donald Trump napisao je pismo turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu, nevjerojatno čak i za njega, u kojem ga je nimalo diplomatski upozorio da ne bude “opasan tip” i “budala”

Pismo je u međuvremenu procurilo u američke medije, nakon čega je i Bijela kuća potvrdila da je pismo autentično.

A kako javlja BBC pozivajući se na izvore bliske Erdoganu, turski predsjednik ga je “primio, potpuno odbacio i odložio u smeće”.

Opet zaprijetio da će “uništiti” tursku ekonomiju

“Hajdemo razraditi dobar sporazum. Ne želite biti odgovorni za pokolj hiljada ljudi, ne želite biti odgovorni za uništenje turske ekonomije, što ću ja učiniti (bude li potrebno). Dao sam vam mali uzorak u vezi s pastorom Bronsonom”, zaprijetio je Trump u pismu, u skladu sa svojim ranijim prijetnjama na Twitteru da će “potpuno razoriti” tursku ekonomiju ako Trump “u svojoj velikoj mudrosti bez premca” procijeni da je Erdogan prešao granicu u invaziji na kurdski teritorij u Siriji.

Prijetnja je uskoro i ispunjena: Trump je u utorak nametnuo niz sankcija i udvostručio carine Turskoj, nakon što su Trumpovi republikanci i opozicioni demokrati pokazali rijetku složnost i odlučnost u kritici njegove odluke o povlačenju američkih snaga.

Američki ministar odbrane Mark Esper također je rekao da je turska invazija vodila oslobađanju opasnih zatvorenih pripadnika IS-a te izazvala “mnogostruke žrtve, izbjeglice, uništenje, nesigurnost i sve veću prijetnju američkim vojnim snagama”.

Trump je nakon toga pooštrio ton prema Turskoj. “Bio sam savršeno jasan s predsjednikom Erdoganom: turska akcija je uvod u humanitarnu krizu i priprema uslova za moguće ratne zločine”, napisao je u priopćenju ove sedmice i pozvao Tursku da zaštiti “vjerske i etničke manjine”.

Zastupnički dom Kongresa je usto jučer velikom većinom glasova članova iz obje velike stranke (354 za i 60 protiv) usvojio rezoluciju koja se protivi Trumpovom povlačenju vojske iz Sirije.