Društvene mreže: Izetbegovićeva reakcija u Beogradu je državnička

0
SHARE

Reagiranje Bakira Izetbegovića na izjavu Aleksandra Vučića da mu je Čović iznio kako će Predsjedništvo BiH slijediti politiku Srbije u vezi s priznavanjem Kosova izazvalo je mnoštvo reakcija javnosti, a naročito na društvenim mrežama.

Izetbegović je poručio da će se vanjska politika BiH kreirati u Sarajevu.

“Jedno bitno pojašnjenje u vezi toga da će BiH čekati na stav Beograda… O međunarodnoj politici BiH odlučivat će se u Sarajevu, među članovima Predsjedništva BiH. Uzet ćemo u obzir stavove susjednih zemalja, posebno Europske unije, jer smo to od ranije preuzeli. Zamolio sam Čovića da ovo iznese kao svoj lični stav, a ne stav Predsjedništva”, poručio je Izetbegović.

Očekivano, srbijanski mediji i korisnici društvenih mreža Izetbegovićevu izjavu smatraju “provokacijom usred Beograda“, a Izetbegovića smatraju “vrlo opasnim čovjekom”.

izetbegovic_vucic_kurir.JPG - undefined

Kurir.rs

Reakcije s ove strane Drine su mnogo drukčije.Mnogi korisnici društvenih mreža i javne ličnosti su naveli kako, iako ne podržavaju Izetbegovića niti ga naročito simpatiziraju, smatraju ovu reakciju prvom državničkom.

Građanski savez smatra skandaloznom izjavu Dragan Čovića o priznanju Kosova.

“Vanjsku politiku BiH vodi Predsjedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH i bilo koja druga zemlja, uključujući i Srbiju, nema pravo veta na odluke suverene države Bosne i Hercegovine. U tom smislu, smatram da je mjerodavna i potrebna bila intervencija Bakira Izetbegovića koju podržavam. Smatram da je važno da se svi koji se bave javnim životom u BiH drže principa odbrane suvereniteta i interesa BiH, posebno imajući u vidu da su Hrvatska i Srbija izuzetno negativno nastrojene prema interesima BiH kao države jednakopravnih građana. Moje mišljenje o Izetbegoviću me ne spriječava da stanem u njegovu odbranu kada ga napadaju što radi ono što mu je ustavna i patriotska obaveza a to je odbrana interesa države za koju su živote dale hiljade najboljih sinova i kćerki naše domovine. Duboko se ne slažem sa politikom koju je Izetbegović vodio, posebno u odnosu na popuštanje HDZ-u, kao i SNSD-u, međutim u ovom slučaju je postupio pravilno i nadam se da će nastaviti voditi politiku na način koji je pokazao jučer u Beogradu”, naveli su iz Građanskog saveza.

“Realno. Kamo sreće da je ovo rekao 2014. ili 2015. kada su njegovi i HDZ mediji razapinjali neke od nas zbog stavova koje on iznosi danas. Ali, tada se radilo na “relaksaciji odnosa” sa ustašama”, napisao je Emir Suljagić.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here