Džuma namaz u Majncu

0
SHARE

Bošnjaci u Majnzu se uveliko spremaju za otvorenje Džamije – novog Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u ovom gradu, koje će uz prisustvo velikog broja vernika, gostiju i zvanica biti upriličeno 15. septembra ove godine. Danas je u Islamskom centru Majnc klanjana Džuma namaz, koju je predvodio reis ul ulema Husein Kavazovic. Namazu i svecanosti, prisustvovale su i delagacije Novog Pazara i Sjenice.

Kako izveštava naš Galib Gicić, Nemačka će narednih dana Nemačka će biti kuća za dva velika događaja za Bošnjake i islamski svet na zapadu. U subotu će u Majncu biti organizovan svečani program uručenja Murasele muftiji za Zapadnu Evropu Osmanu efendiji Kozliću. U nedelju će zvanično biti otvoren Kulturni centar Bošnjaka u Majncu, koji se gradio šest godina, u okviru kojeg je izgrađena velelepna džamija, za koju su Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine izdovijili preko 2,5 miliona evra.

Svečanosti otvaranja prisustvovaće predstavnici političkog, verskog i kulturnog života Nemačke, Sandžaka i Bosne i Hercegovine. U Majnc su juče tim povodom pristigli reis-ul-ulema Husein efendija Kavazović, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, te predesdnici opština Sjenica i Tutin, Hazbo Mujović i Kenan Hot. Delegaciju iz Sandžaka čine i Nihad Hasanović i Muhedin Fijuljanin, kao i njihovi saradnici.

Ekipa RTV Novi Pazar prisustvovala je Džuma namazu u Majncu, sa kojeg je upućena poruka jačanju bošnjačkog jedinstva.

‘’Hvala Allahu dž.š. u prilici smo da klanjamo Džumu namaz u ovoj džamiji u Majncu pred samo njeno zvanično otvaranje. Naši ljudi koji žive ovdje u Majncu su vrijedni, i učinili su ono što muslimani čine, a to je da iza sebe ostave hajrat, vakuf. Džamija je mjesto okupljanja muslimana Bošnjaka, ali i svih drugih koji žele doći. Ova su vrata uvijek otvorena svim muslimanima i svim građanima koji žele upoznati se sa muslimanima, njihovom tradicijom, kulturom i vjerom. Smatram da je ova džamija svjetionik, koji će s Božijom pomoći, prije svega, kazati ono što jesu Bošnjaci, muslimani i da će biti spona među ljudima, a to nam je najvažnije, da ona bude okupljalište dobrih ljudi’’, izjavio je reis Kavazović nakon Džuma namaza u Majncu.

Kavazović je izrazio nadu da će muftija za Zapadnu Evropu, Osman efendija Kozlić, svojim delovanjem doprineti ukupnom, boljem status muslimana, kako u Nemačkoj, tako i u Evropi.

Džumi namazu je prisustvovala i delegacija Grada Novog Pazara. Gradonačelnik Nihat Biševac je izrazio zahvalnost tamošnjem Džematskom odboru, koji im je uputio poziv da prisustvuju nizu svečanih događaja od velikog značaja za Bošnjake.

‘’Ovaj džemat je primer drugima kako se, zajedničkim radom i zalaganjem može doći do ovakvog Kulturno islamskog centra’’, kazao je gradonačelnik Biševac.

Program svečanog otvaranja Islamskog centra u Majncu, koji će RTV Novi Pazar prenositi uživo, počinje u 11h u nedelju 15.septembra.

S.Lj. i G.G.