Egipatski imam koji je preživio masakr u džamiji obećava da će se vratiti da završi hutbu

0
SHARE

Mladi egipatski imam koji je preživio napad u kojem je ubijeno 305 osoba, u nedjelju je iz svog bolničkog kreveta je obećao da će se vratiti i nastaviti hutbu koju nije završio.

Muhammed Abdelfettah (26) je držao hutbu u džamiji Er-Revda na Sinaju kada se dogodila eksplozija.

„Tek dvije minute sam držao hutbu kada sam čuo dvije eksplozije izvan džamije, a onda sam vidio vjernike kako trče iz straha“, kazao je on.

„Onda su ušli u džamiju i počeli pucati na svakoga ko je stajao“, kazao je imam iz svog bolničkog kreveta u gradu El-Husejnija.

Abdelfettah, koji je imam već dvije godine u džamiji Er-Revda, je kazao kako je njegova hutba tog tragičnog dana bila na temu ‘Muhammed, Poslanik čovječanstva“.

Imam je pao sa minbere u toku napada, a veliki broj vjernika ga je pregazio dok su pokušavali da pobjegnu iz krvoprolića.

Kada je pao na zemlju ljudi su ga pregazili, prije nego što su tijela onih koje su napadači ubili pala na njega i zatrpala ga te nije mogao podići glavu da vidi šta se dešava.

„Čim je pucanje počelo pao sam. Nisam mogao ništa vidjeti niti osjetiti osim dva-tri krvava tijela koja su pala na mene“, kazao je on.

Među prvim žrtvama bio je Fethi Ismail, šezdesetdvogodišnji mujezin džamije.

Vlasti navode da je bilo između 25 i 30 napadača u maskirnoj odjeći, koji su nosili zastavu ID-a.

Abdelfettah je zadobio veliki broj modrica, ali njegovo zdravlje se poboljšava i nada se da će uskoro oporaviti i nastaviti sa hutbom koja je brutalno prekinuta.

„Ako mi zdravlje dozvoli, vratiću se u petak u džamiju i završiti hutbu“, kazao je on.

Broj žrtava u smrtonosnom terorističkom napadu na džamiju počinjenom u petak u egipatskoj pokrajini Sjevernom Sinaju povećao se na 305, od kojih je 27 djece, a ozlijeđeno je 128 ljudi.

IslamBosna.ba