Egipatski parlamentarac- Bajram mubarek svim muslimanima svijeta osim. . . Katara i Turske

0
SHARE

IslamBosna.ba- Član egipatskog parlamenta poselamio je sve muslimane širom svijeta i čestitao Ramazanski bajram izuzev ‘političkim režimima’ u Kataru i Turskoj.

“Oni koji stvaraju terorizam ne zaslužuju da se raduju niti jedan dan niti se mogu smatrati muslimanima, čije ime dolazi od riječi mir”, kazao je Bekr Ebu Gurejb, član parlamentarnog odbora za arapska pitanja, za egipatsku internet stranicu Parlamany.

“Islamski narod tokom svoje čitave historije, od početka do danas, svjedoči ljudima poznatim kao ‘haridžije’ koji su napustili istinsku vjeru i zalutali”, kazao je parlamentarac dodavši da ‘oni nisu jedni od nas, a mi nismo od njih, i molimo Allaha da nas drži podalje od njih, da ih odvrati od nas… svaka civilizacija koja je izgrađena na krvlju svoje djece je nestala vremenom”.

On je uputio dovu za katarsku vladu, sistem i stanovnike, kazavši: “Molim Allaha pravom ovih blagoslovljenih dana da uputi ovaj režim kojim vlada Muza (op.prev. Muza je majka emira Katara, Tamima bin Hameda Alu Sanija), a iza nje njen sin i njegov otac, molim Allaha da iz njihovog potomstva dadne one koji će spoznati Allaha i biti milostivi prema ljudima i zaustaviti prolijevanje krvi preko koje žele izgraditi svoju prolaznu slavu”.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prekinuli diplomatske odnose 5. juna sa Katarom, optužujući ga za podršku terorizmu, ostavljajući Dohu ekonomski i politički izolovanom. Katar negira optužbe i kaže da se cilja na njenu nezavisnu vanjsku politiku.

Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdoan je odmah pružio podršku Kataru i žestoko odbacio optužbe, koje je već demantovala Doha, da Katar podržava terorizam.

Ranije ove sedmice pojavila su se izvješća da Egipat zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskom Arabijom, radi na uvođenju sankcija Turskoj zbog njenog prokatarskog stava.

Katar je u subotu izjavio da zajednička lista od 13 tačaka koju su uputili Saudijska Arabija i saveznici Dohi, je pokušaj ograničavanja suvereniteta te da je „nerazumna“.

IslamBosna.ba