Emirati i Trump planiraju formirati „muslimansku vojsku“ koja će ginuti za američke interese

0
SHARE

Nedavno su u javnosti procurili dokumenti sa sastanka koji se desio prošle godine između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Elliotta Broidya, jednog od glavnih sakupljača donacija u Republikanskoj stranci iz kojih se vidi da je potonji savjetovao Donalda Trumpa da prihvati plan osnivanja „muslimanske vojske“ koja bi trebala pomoći Ujedinjenim Arapskim Emiratima u borbi protiv talibana i ISIL-a u Afganistanu.

Elliott Broidy, zamjenik predsjednika Nacionalnog komiteta za finansije Republikanske stranke, piše u dokumentu: “Vojska bi trebala biti sačinjena od dvije brigade (ukupno 5.000 boraca), a vojnici bi trebali biti regrutirani iz arapskih i drugih muslimanskih zemalja.” U dokumentu se, također, navodi da će ta vojska „biti u potpunosti finansirana od strane Emirata i Saudijske Arabije čija spremnost da se pridržavaju te obaveze dosad nije viđena.“ Naravno, Broidy smatra da bi to bio „zadivljujući uspjeh“ Trumpove administracije.

Vojnici bi trebali primati platu, ali njeni članovi ne bi smjeli biti plaćenici nego regularni vojnici muslimanskih zemalja. U intervjuu datom Huffington Postu, Broidy je rekao: “To je nešto slično savezničkim operacijama NATO-a. To bi trebala biti koaliciona snaga sastavljena od «umjerenih» muslimana koji su već aktivni uniformirani vojnici.”

Navedeni dokumenti dio su niza dokumenta koji su procurili nakon što je nepoznata strana došla do šifre Broidyjevog meila i pustila u javnost niz dokumenata koji su pronađeni. Brojni američki mediji objavili su dokumente, a Broidy za curenje dokumenata sa njegovog meila optužuje Katar, što službena Doha negira.

Muslimanska vojska u dokumentu na tri stranice

Prošlog oktobra, Broidy je Georgeu Nadiru, američkom biznismenu libanskog porijekla koji je bio angažiran kao savjetnik emiratske vlade, poslao dokument na tri stranice u kojem ga obavještava o svom sastanku sa Trumpom. Prema dokumentu koji je procurio, Broidy je obavijestio Trumpa o svojoj nedavnoj posjeti Emiratima u svojstvu predstavnika privatne kompanije Circinus koja nudi vojno-obavještajne usluge, i sastanku sa Muhammedom ibn Zajedom, faktičkim vladarom Emirata, i visokim vojnim dužnosnicima te zemlje. Tema sastanka, prema dokumentu, bila je saradnja ove kompanije sa Emiratima u domenu vojne obuke, pružanja usluga savjetovanja i asistiranja oružanim snagama Emirata.

Circinus, prema Washington Postu, ima milione dolara vrijedne ugovore o pružanju usluga Emiratima.

Broidy je, stoji u dokumentu, predložio Trumpu da vođa tima koji će voditi „muslimansku vojsku“ bude penzionisani general Stanley McChrystal, ali je Trump odgovorio kako je McChrystalu nudio službu, ali je ovaj odbio. Za članove tima Broidy je predložio generala u penziji Benneta Sacolicka i Briana Loseya bivšeg komandanta SEAL-a specijalnih snaga američke mornarice.

Broidy u dokumentu piše kako je sastanak napustio s dojmom da je dobio Trumpovu podršku za ovaj plan. On je također napisao da je Ibn Zajed o ovoj ideji razgovarao sa američkim sekretarom za odbranu Jamesom Mattisom i da je dobio podršku.

Broidyjev advokat upozorio je da su neki sadržaji dokumenta falsificirani, ali ni Broidy ni negov advokat nisu negirali tačnost navoda u vezi „muslimanske vojske“.

Pripremio: Abdullah Nasup