Erdogan o izolaciji Katara: Rekao je Poslanik alejhiselam – „U jedinstvu je milost, a kazna u razjedinjavanju“ /VIDEO/

0
SHARE

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, u obraćanju nakon iftara, održanog u organizaciji ogranka AK Partije grada Istanbula, govorio veoma nadahnuto  o krizi između nekih arapskih zemalja i Katara.

“Bez obzira koja dužnost nam bude dodijeljena, mi ćemo je obaviti na putu pravde, ali moram reći i sljedeće: U našem jeziku postoji veoma lijepa izreka, a to je „Ne uzmi hak mazluma, stići će te njegov uzdah“. Katar je mala zemlja, ali ne možete postavljati uslove ukoliko oni urade nešto vi ćete vratiti duplo. To nije moguće.

Ajet iz Kurana kaže sljedeće: „Koliko je puta mala skupina uz Allahovu pomoć pobijedila veliku skupinu“ (2:239)

Šta kaže Gospodar. Za one koju su vjerovali, pa ma koliko maleni bili, uz Allahovu pomoć pobijedili su mnogo veće skupine koje nisu vjerovale. Mi ćemo uzevši Kuran za saputnika i ove riječi nastaviti ovaj put inšallah. Ne smijemo dozvoliti nove patnje ili dozvoliti da muslimani u svijetu nose veće terete. Kao Turska tu smo za stabilnost, sigurnost, harmoniju i mir u našem regionu.  Trudili smo se da riješimo nesuglasice naše braće te da ih ujedinimo bez da smo pravili ikakvu razliku.

Danas to činimo s istim ciljem, jer smo se mi posvetili ovom uzvišenom zadatku. A koji je to zadatak? Šta je rečeno u suri Hudžurat?

„Vjernici su samo braća, zato pomirite vaša dva brata…“ (49:10)

Ovo je naš pokazatelj šta moramo raditi u situacijama kao što je ova. Posvetili smo se intenzivnim diplomatskim razgovorima kako bismo riješili katarsku krizu i doveli našu braću na istu tačku. Razgovarao sam sa 13 velikih lidera, naš ministar vanjskih poslova i njegove kolege su se posvetili također velikim diplomatskim diskusijama sa kolegama drugih zemalja uključenih u krizu.

Uz Allahovu pomoć, uskoro ćemo vidjeti plodove ovog rada. Najbolji način za pobjedu terorizma je  kroz ujedinjenje, a ne kroz razjedinjavanje, a oni su ti koji nanose najviše štete muslimanima i muslimanskim zajednicama širom svijeta. Poslanik s.a.v.s je rekao: „U jedinstvu je milost, a kazna je u razjedinjavanju“

Ove riječi moraju biti naša vodilja u svetom mjesecu ramazanu, kao i u situaciji kroz koju trenutno prolazimo”, zaključuio je predsjednik Erdogan.