Erdogan vratio pismo Trumpu u kojem ga američki predsjednik upozorava da ne bude “budala”

0
SHARE

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je lično vratio pismo koje mu je predsjednik SAD-a Donald Trump uputio prošlog mjeseca u kojem ga upozorava da ne započinje ofanzivu na sjeveru Sirije.

U Trumpovom pismu iz 9. oktobra upozorava se Erdogan da ne bude “tvrdoglav” i “budala”.

Uprkos što su djelomično narušeni međusobni odnosi, Recep Tayyip Erdogan se ipak rukovao s Donaldom Trumpom tokom konferencije za medije u Washingtonu 13. novembra te je ovu priliku iskoristio da kaže da je ovo pismo vratio Trumpu tokom sastanka u Bijeloj kući ranije u srijedu.

Trump nije bio raspoložen za komentiranje ovih navoda, piše Bloomberg.

“Historija će Erdogana pamtiti kao pozitivca ako sve to učini na pravi i humani način, ali će ga gledati kao vraga ako se desi nešto loše”, napisao je Trump u spomenutom pismu.

Turska je započela svoju ofanzivu kasnije te sedmice, eliminiravši kurdske snage, inače saveznike SAD-a, iz regije u blizini turske granice nakon što je Trump naredio američkim snagama da se povuku.

Erdoganovo vraćanje pisma nije bio jedini neugodan trenutak koji je turski predsjednik u srijedu priredio za Trumpa. Na samom početku konferencije za medije Erdogan je održao više od deset minuta dug monolog, što je bilo nekoliko minuta duže od Trumpovih uvodnih riječi, a to je američkog predsjednika vidno uznemirilo.

Izvor: Agencije