Evropa se raspada, neće je biti lako spasiti

0
SHARE

Evropa se raspada, neće je biti lako spasiti

Budućnost Evrope je nesigurna, piše CNN-ov Charles Riley u analizi stanja na kontinentu. U nastavku prenosimo najzanimljivije dijelove njegovog pregleda aktuelnosti u Evropskoj uniji.

“Cijela regija je proteklih mjeseci doživjela nekoliko zastoja. Britanija hrli u smjeru izlaska iz Evropske unije, a u Italiji su glasači odbacili ključne reforme koje je predložio bivši premijer Matteo Renzi. Izbori dolaze u Holandiji, Francuskoj, Njemačkoj te možda – Italiji. Postoji mogućnost da će Rusija pokušati utjecati na sve navedene izbore, prenosi Index.hr.

Populizam je u porastu. Marine Le Pen ima oko 25% podrške u Francuskoj. Nakon izbora u Holandiji, anti-EU Stranka za slobodu mogla bi imati većinu. Porast podrške nacionalističkim strankama ljevice i desnice prijeti unazaditi gotovo 70 godina integracije u Evropi. Grčka je pred kolapsom, a sumnje u budućnost eura svakim su danom sve jače.

George Soros je na nedavnom ekonomskom forumu u Davosu izjavio kako bi proces dezintegracije bilo veoma teško zaustaviti te da eurozona možda neće preživjeti takve turbulencije.

Ali što bi trebalo promijeniti? Oko toga postoji malo konsenzusa”.

Vrijeme za pragmatiku

“Martin Schulz, njemački socijaldemokrat i bivši šef Evropskog parlamenta, izjavio je kako bi blok trebao spriječiti novi rat na kontinentu.

“Treba nam još bliža i tjesnija unija građana”, izjavio je. S njim se ne slaže holandski premijer Mark Rutte, koji smatra da je koncept takve unije “mrtav”.

“Moramo imati pragmatični pristup, i prestati s uzvišenim govorancijama”, smatra Rutte.

Holanđanin smatra i da je njegova zemlja provela reforme te je prozvao Francusku i Italiju jer to nisu učinile. Još su uvijek velike podjele između bogatog sjevera Evrope i siromašnog Juga, gdje su javne finansije pod pritiskom, a nezaposlenost mladih još uvijek veliki problem.

Ove bi se godine mogao dogoditi napredak, ali mnoge će evropske vođe biti previše zaokupljene izborima u svojim državama”.

Nerealno je očekivati radikalnu promjenu

“Ngaire Woods, dekan Blavatnik School of Governmenta na Oxfordu smatra da je nerealno očekivati radikalnu promjenu, posebno kad zemlje poput Poljske i Mađarske već krše EU norme.

“Gotovo je nemoguće nastaviti s dubljom fiskalnom integracijom”, smatra Woods. Dodaje da će jezgra EU-a nastaviti s integracijom, ali da će sve više zemalja krenuti svojim putem.

Izlazak Britanije iz EU-a također će skrenuti pažnju s reformi. Doći će do pritisaka da se ubrzaju ti pregovori, ali EU je poznata po sporosti.

“Teško je dobiti povrat novca za vlak od EU-a unutar godine dana, a kamoli provesti razvod,” šali se Woods.

U Davosu je postignut konsenzus: Evropa se treba promijeniti, i to brzo. Frans Timmermans, potpredsjednik Evropske komisije je to najbolje sažeo: ‘Ili ćemo se pripremiti za budućnost, ili ćemo postati suvišni i zastarjeli’, poručio je.

Doista, poziv na promjenu nikad nije bio toliko glasan”, zaključuje Riley.