Evropski parlament podržao kebab

0
SHARE

Evropski parlament je u srijedu tijesno porazio nastojanja da se zabrani upotreba aditiva koji se smatra ključnim u industrijskom mesu za popularni doner kebab, javlja Anadolu Agency (AA).

Za zabranu fosfata bila je potrebna apsolutna većina u parlamentu od 376 glasova, ali se na kraju ispostavilo da su nedostajala tri glasa. Rezultat glasanja je bio 373 za, 272 protiv zabrane i 30 suzdržanih parlamentaraca.

Odluku su s nestrpljenjem čekali u doner kebab industriji iz koje tvrde da je fosfat neophodan kako hi zamrznuto meso ostalo sočno, nježno i ukusno za potrošnju. Protivnici su s druge strane tvrdili da fosfati izazivaju zdravstveni rizik od kardiovaskularnih bolesti.

“Spasili smo vaš kebab. Nema na čemu”, rekli su iz hriščansko demokratske Evropske narodne partije, koja je tvrdila da će glasati za zadržavanje fosfata, jer nije bilo dovoljno dokaza o lošem uticaju na zdravlje.

Socijalisti i Zeleni su vodili kampanju za uvođenje zabrane upotrebe fosfata.

“Ovo je tužan dan za prava potrošača”, rekao je Bart Staes, poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu.

Tako je nekoliko glasova spasilo kebab od zabrane u zemljama EU. Ipak, čak i da su fosfati zabranjeni, industrija bi bila prisiljena samo da traži alternative, a ne primorana da prestane proizvoditi brzu hranu koja je izuzetno popularna u nekim evropskim gradovima, kao što je hamburger u Sjedinjenim Američkim Državama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here