FOTO Festival hrane u Holandiji: Pogledajte najljepši štand sa sirnicom, burekom, hurmašicom i baklavom

0
SHARE

Ove godine, prvi put, zahvaljujući vrijednoj Bosanki Nini Kulišić, koja je porijeklom iz Lukavca, na ovom festivalu je predstavljena i balkanska kuhinja uz prepoznatljiva tradicionalna bosanska jela.

balkan-hrana (3)

-Uživam u dobroj i ukusnoj hrani, a tako i moja familija i prijatelji. Svake godine budem na ovom festivalu i nikada nisam imala priliku da probam nešto sa Balkana. Tako da sam odlučila da budem prva koja će predstaviti balkansku kuhinju, ispričala nam je Nina za Bportal.ba.

Ona je uz pomoć prijateljice Dunje Babić organizovala pripremanje hrane, ali i osmislila izgled štanda, koji je privlačio pažnju hiljadama posjetilaca.

balkan-hrana (1)

-Angažovale smo i naše dvije familije i potrudili se da ove godine ljudi probaju jela sa Balkana. Odlučili smo se da napravimo pite zeljanicu, sirnicu i burek. Onda smo zaključile da Balkan ne može bez slatka, pa smo dodale hurmašice, čupavce i baklavu, ispričala nam je ona.

Pripreme su, ističe, trajale nekoliko sedmica, jer su željele da sve izgleda perfektno, počev od garderobe do izgleda štanda i ukrasa.

-Naše mjesto na tom festivalu smo ukrasili balkanskim motivima i svi posjetioci su nam dali mnogo komplimenata. Svi smo se potrudili da sva jela budu napravljena po starim receptima i u tome smo uspjeli, dodala je ona.

balkan-hrana (4)

Posjeta na festivalu je bila velika, a prema riječima naše sagovornice, svi su se jako često zaustavljali na njihovom “foodtruck-u“.

-Oduševljeni su bili kako izgledom tako i ukusom balkanskih jela. Ponosne smo da smo na ovakav način uspjele da predstavimo jedan dio balkanske kuhinje, ispričala nam je Nina, čija je želja da u budućnosti otvori mali restoran.

Inače, ona je zajedno sa porodicom u oktobru 1995. godine stigla u Holandiju, a posljednjih šest godina radi kao profesorica u jednoj srednjoj školi. Ova bosanska profesorica predaje holandski, umjetnost i praktičnu nastavu.

balkan-hrana (5)balkan-hrana (6)balkan-hrana (7)balkan-hrana (2)

(Bportal.ba)