Fotografija koja je šokirala cijeli Iran: Konzervativnu TV voditeljicu snimili kako bez hidžaba pije pivo

0
SHARE

Azadeh Namdari, voditeljica na iranskoj državnoj televiziji, našla se na udaru kritičara nakon što su u javnost procurile fotografije s njenog godišnjeg odmora u Švicarskoj. Naime, Azadeh u rodnom Iranu gorljivo zagovara tezu da ‘svaka dobra muslimanka nipošto ne smije pokazivati kosu i tijelo’, a u Evropi je snimljena kako bez hidžaba na glavi pije pivo, što je u islamu strogo zabranjeno.

Namdari, koja je svojevremeno pozirala za konzervativne novine Vatan-e Emruz, iranske vlasti optužile za licemjerstvo, ovako je opravdala svoje nedolično ponašanje u Švicarskoj: – Sjedila sam u parku s članovima najuže porodice, a žena kraj njih ni ne mora biti pokrivena.

Nekoliko sekundi prije nego što je nastala sporna fotografija, a snimila ju je meni nepoznata osoba, veo mi je skliznuo s glave, ali nosila sam ga – izjavila je TV voditeljica, a pritom se ni jednom riječju nije osvrnula na bocu piva koju je držala u ruci. Njeno objašnjenje samo je još više razljutilo dio iranske javnosti.

– Odakle joj pravo propovijedati nešto u što ni ona sama ne vjeruje? Kakva lažljiva i licemjerna žena! Sa sobom radi što hoćeš, ali prestani raditi budale od nas, ne rugaj se vlastitom narodu – samo su neki od komentara koje je Namdari dobila na društvenim mrežama od gnjevnih sugrađana, piše BBC. .

Azadeh Namdari