Gdje je tijelo Saddama Husseina?

0
SHARE

Резултат слика за Saddama Husseina

Gomile kamenja i ruševine otežavaju prilaz grobnici Saddama Husseina u selu Al-Awja, sjeverno od Bagdada. Razvaline ‘dvorca’ svrgnutog predsjednika nameću pitanje u vezi lokacije njegovih posmrtnih ostataka, 12 godina nakon smaknuća.

Većina Iračana nije mogla vjerovati da će doći do okončanja Saddamove ere. Abu Ahmed, četrdesetogodišnji Iračanin, kaže: „Mislili smo da taj čovjek neće umrijeti. Govorili smo – tri stvari nikada neće prestati: rat s Iranom, blokada i era vladavine Saddama Husseina.“

Nakon što je Bagdad pao u ruke američkih trupa 2003. godine, krenula je potraga za Saddamom Husseinom, koji je blizu osam mjeseci ostao van dometa pravde.

Tridesetog decembra 2006. godine, vješanjem je pogubljen svrgnuti predsjednik Iraka koji je vladao gvozdenom pesnicom.

Prema zvaničnom dokumentu, iste noći je iračka vlada predala tijelo njegovoj porodici. Vlada je prisilila Saddamovu porodicu na obavljanje brzog pokopa u njegovom rodnom selu, ‘bez odlaganja iz bilo kojeg razloga’.

I zaista, Saddam Hussein je sahranjen bez velike pompe u prijemnoj dvorani kompleksa koji je sam sagradio u selu Al-Awja, nedaleko od Tikrita.

‘Omiljeni tiranin’

Petnaest godina nakon invazije SAD-a, na ulicama Bagdada danas vlada podijeljeno mišljenje o tome da li je prethodni režim trebao biti srušen ili ne.

Svi priznaju da je Saddam bio ‘zločinački diktator’. Međutim, pojedinci ga nazivaju i ‘omiljen tiranin’, jer je sigurnost zemlje bila karakteristika svih godina njegove vladavine, za razliku od stvarnosti današnjeg Iraka.

Saddam je odveden na vješala, dok je još bio ubijeđen da je on vladar Iraka. Međutim, sve se okončalo u trenutku njegovog pogubljenja. Na iračkim ulicama su toga dana slavile iračke šiije, posebno oni koji su mnogo propatili tokom Saddamove vladavine. No, sa druge strane, njegova egzekucija je izazvala šok među sunijama, jer se odvila prvog dana Kurban-bajrama.

Kasnije je njegov grobnica postala ‘svetištem za stanovnike njegovog sela i rodbinu, pa čak i za školske ekskurzije i pjesnike koji su dolazili na grob i tužbalicama oplakivali njegovu smrt.’ Ovo je u Tikritu za novinsku agenciju AFP izjavio šef sigurnosti Snaga narodne mobilizacije (Al-Hashd al-Shaabi) Jafer al-Gharawi.

Vođe Snaga narodne mobilizacije, riječ je o šiijskim frakcijama povezanim sa strankama koje su se pojavile nakon pada Saddamovog režima, ističu da su Saddamovu grobnicu uništili irački avioni, nakon što su borci Islamske države Irak i Levant 2014. godine ušli u Al-Awju i smjestili se unutar kompleksa s grobnicom. Međutim, Snage narodne mobilizacije ranije su bile objavile da je ISIL digao u zrak Saddamov grob.

Priču o miniranju groba potvrdio je i Sheikh Manaf Ali al-Nida, lider klana Al-Bunasar kojem pripada i Saddam Hussein. S njim smo se uspjeli vidjeti u Irbilu, najvećem gradu regije Irački Kurdistan, gdje trenutno boravi, pošto se ne može vratiti svojoj kući.

Al-Nida je izjavio da je grob oskrnavljen, a potom dignut u zrak, ‘bez informacija ko je odgovoran za bombaški napad, jer mi nemamo nikakve vijesti o Al-Awji otkakao smo napustili to sela’.

Al-Nida objašnjava da u selu Al-Awja niko nije ostao od njegovih stanovnika. Danas ga čuvaju pripadnici Snaga narodne mobilizacije. Posjeta ovom selu je zabranjena, osim uz posebnu dozvolu.

Saddamov klan i rođaci ‘prisilno’ su napustili selo, prema riječima Al-Nida’a, koji se plaši povratka, ukoliko im bude dozvoljen.

Al-Nida kaže: „Trpili smo nepravdu i još uvijek je trpimo jer smo Saddamovi rođaci. Hoćemo li s generacije na generaciju plaćati danak samo zato što smo rođaci Saddama, koji je osuđen na smrt zbog nekoliko zločina i masakra koje je izvršio tokom svoje vladavine? Ti zločini se pamte sve do današnjeg dana.“

Međutim, grobnica ostaje i dalje predmet kontroverzi… Gdje je tijelo? Ko ga je uzeo? Kako je izvučeno iz grobnice?

Lokacija ukopa Saddamovog tijela

Al-Gharawi objašnjava da trenutna lokacija Sadamovog leša još uvijek nepoznanica.

„Čuli smo priču kako je nepoznata osoba stigla u automobilu s pogonom na sve četiri točka i oskrnavila Saddamov grob kako bi navodno osvetila oca i strica koje je Saddam likvidirao. Ta osoba je zapalila tijelo i odvukla ga u nepoznatom pravcu. Ne znamo da li ga je vratila ili ne.“

Nakon toga se Al-Gharawi ispravio i kazao: „Da, mislimo da je njegovo tijelo još uvijek tu. Nalazi se u blizini željeznog nadgrobnog spomenika na kojem stoji natpis: „Nekada se ovdje nalazila ‘Haddamova’ (razaračeva) grobnica.“

Pretpostavka je da se u dvorištu ispred kompleksa s grobnicom nalaze i grobovi Saddamovih sinova, Udaya i Qusay, kao i grob jednog od njegovih unuka. Pored toga, tu bi se trebao nalaziti i grob Saddamovog stričevića, Ali Hassana al-Majida, koji je bio savjetnik svrgnutog predsjednika i visoki zvaničnik stranke Baath. Međutim, trenutno ne postoje nikakvi tragovi njihovih grobova.

Ova tajanstvenost pogoduje širenju dezinformacija i glasina. Nedaleko od kompleksa s grobnicom, jedan od pripadnika Snaga narodne mobilizacije tihim glasom kazuje: „Postoji priče koje tvrde da je Saddamova kćerka Hala stigla u Al-Awju privatnim avionom, uzela leš svog oca i prenijela ga u Jordan, gdje trenutno živi.“

Tajno mjesto

Međutim, jedan dobro obaviješteni izvor, koji je insistirao da ostane neimenovan, kaže: „Ova priča je neosnovana i neutemeljena. Kao prvo, Hala se uopće nije vraćala u Irak.“

Bez obzira na to, jedan bliski saradnik klana, koji je nekada vladao Irakom, potvrdio je da je ‘mrtvo tijelo predsjednika preneseno na tajno mjesto. Trenutno ne može otkriti lokaciju tog mjesta, niti identitet osoba koje su ga premjestile.’

Naglasio je da grobnica nije bombardovana, već je minirana i dignuta u zrak. Istakao je da je i ‘grob Saddamovog oca, koji se nalazio na ulazu u Tikrit, također, dignut u zrak.’

Iračanima je sada svejedno gdje se nalazi tačna lokacija Saddamovog tijela. Oni još uvijek prepričavaju šalu, za koju neki Iračani smatraju da je istina: „Možda će se Saddam i vratiti. Od njega se može sve očekivati.“

Abu Sarmad, stanovnik Bagdada, donedavno je bio uvjeren u čuvenu tvrdnju koja kaže da ‘Saddam Hussein nije ubijen’.

“Likvidirana osoba je njegov dvojnik.”

Izvor: Al Jazeera