Halid Muslimović: Sarajevo je za mene maćeha, a za druge majka

0
SHARE

Halida Muslimovića (55) “uhvatili” smo između dolaska iz Banje Luke u Prijedor i putovanja za Beograd, pa Novi Pazar. Plavi Čuperak decenijama je prepoznatljiv širom regiona i poraktično živi na točkovima. S obzirom na to da sve to traje već više od 35 godina, neko bi rekao da je sigurno umoran, ali Halid ne kaže tako.

Supruga Adelisa

– Nisam umoran. A ja sam od 5 do 15 godina mlađi od svoje estradne generacije tako da se još može. Naravno, godine stižu i mene – govori nam Muslimović dok u svom rodnom Prijedoru po ko zna koji put pakuje kofere.

Pitamo ga ima li odlazak u Novi Pazar veze sa muzičkom saradnjom s Rasimom Ljajićem, potpredsjednikom Vlade Srbije, koji je rođen u ovom gradu. Ljajić je, naime, napisao dio teksta pjesme “Dunjo moja”, koju je Halid nedavno snimio.

– Nema veze s Rasimom, s kojim sam veliki prijatelj. A sa pjesmom “Dunjo moja” dugo sam se mučio, sigurno pet-šest godina. On je jednog dana došao u studio i, kad sam mu se požalio, uzeo je pjesmu i sutradan mi donio svoju verziju, koja je i snimljena. Uzeo sam od Rasima još nekoliko pjesama i jednu od njih upravo snimam. U Novi Pazar odlazim, jer je sin mog brata potpisao profesionalni ugovor za Fudbalski klub Novi Pazar, koji igra u Superligi Srbije. Kenan ima tek 19 godina i najmlađi je u timu. Igra napadača i vrlo je talentiran – govori nam popularni pjevač.

Muslimovići žive u Prijedoru. Uz Halida su djeca Enis i Lejla i supruga Adelisa, pjevačica, koja sada vodi njihov hotel “Staccato”. Čini se da je sada mirno u njihovoj bračnoj luci. Nema više nekadašnjih bura, koje su nekoliko puta dovodile do razlaza Adelise i Halida. “Nevere” i nevjere su prošle, ušlo se u neki mirniji period i sada Adelisa i Halid žive život “običnih” supružnika.

A Halid je povratnik u svoj rodni grad. Mogao je da živi bilo gdje na svijetu, ima kuću i u Sarajevu, ali je veza s rodnom grudom bila prejaka.

– Uopće nisam imao dilema i, čim mi se pružila mogućnost, vratio sam se na svoje. Ja sam, srećom, bio u stanju da vratim sve svoje, izgradio sam hotel, ali su naše povratničke priče najteže moguće. Pogotovo u Republiku Srpsku. Daleko smo od Sarajeva, a Banja Luka… Sarajevo, jednostavno, ne pomaže onoliko koliko obećava, a od Banja Luke to ni ne očekujemo. A niko od nas nema veću želju za povratkom, vjerujte… – ističe Muslimović.

muslimovic-sa-snimom-enisom

Halid sa sinom Enisom

Govori kako voli Sarajevo te se prisjeća kako je tu prvi put zapjevao u nekadašnjim kafanama i restoranima.

– Tu sam snimio i svoju prvu singl ploču. Živio sam neko vrijeme sa porodicom u Sarajevu. Tu sam pokrenuo i biznis, zaposlio 15-20 ljudi… Ali, meni je Sarajevo maćeha, dok je drugima majka. Ne znam zašto. Čini mi se da svi nekako lakše dolaze i prolaze u Sarajevu od mene. Mislim na kolege pjevače. Možda su oni agresivniji, možda imaju te laktove koje ja nemam, ali to je tako – govori Muslimović s očitom gorčinom u glasu.

Zato neki vole reći da Halid ima više poštovalaca u Beogradu, naprimjer, nego u Sarajevu.

– Ja sam uvijek imao dosta publike u Srbiji, posebno u Beogradu. Svojevremeno sam održao dva uzastopna koncerta u dvorani Pionir, a to je tada bila najveća dvorana u Beogradu. To je kao sada dvije Arene. A time se zaista ponosim – dodaje Halid.

U Beogradu je 2009. godine, također u dvorani Pionir, imao koncert, ali je tog dana u glavnom gradu Srbije bio pravi prolom oblaka pa je saobraćaj satima bio blokiran, a uz sve to, štrajkovali su i radnici gradskog saobraćajnog preduzeća.

Mlad i lijep

Kada sada razmišlja o svom meteorskom uspjehu među narodnjacima sa početka osamdesetih godina prošlog stoljeća, Muslimović ističe da je činjenica da je bio vrlo mlad, praktično dvadesetogodišnjak, i poprilično drugačiji od do tada poznatih pjevača, razlog njegove enormne popularnosti.

– Bio sam baš mlad, a i lijep, ako smijem reći. A onda, u svoje pjesme prvi sam uveo električne gitare i taj neki pop zvuk, kojeg do tada nije bilo među narodnjacima. Bilo je, naravno, i harmonike, ali sam je malo utišao – sjeća se Halid.

Tiraži njegovih tadašnjih albuma, za sadašnja mjerila, su nestvarni. Na Wikipediji stoji podatak da je u karijeri prodao više od šest miliona primjeraka nosača zvuka!

– Moj album “Učini bar jedan pogrešan korak” štampan je u početnom tiražu od 500.000 primjeraka. Moja tadašnja Izdavačka kuća “Diskoton” to, jednostavno, nije mogla sama da odštampa pa su taj posao radili i zagrebački “Jugoton” i beogradski “Jugodisk” – ponosno govori Halid, ističući da je tadašnje i sadašnje vrijeme nemoguće porediti te da je sada “internet sve preuzeo”.

Ogromni tiraži, prepune dvorane, donijeli su i enorman novac, sasvim sigurno. No, Muslimović pare nije “trpao pod madrac” nego je uložio u biznis. Vlasnik je prve privatne diskografske kuće u bivšoj državi – “Halix-produkcije”, koja i danas postoji. Brigu oko “Halix-produkcije” prepustio je sinu Enisu.

– Polako se udaljavam od toga. Nije da sam se zasitio posla nego baš želim da Enisu pružim priliku da se dokaže u biznisu. Vjerujem u njega i vidim da je to ozbiljno prihvatio. A, nije mu lako… – kaže Muslimović.

halid-muslimovic-expressija-2

Mnoge je iznenadilo kada su u popularnom televizijskom šou programu “Tvoje lice zvuči poznato” među učesnicima ugledali Halida Muslimovića. Jednostavno, on se, barem se tako činilo, nije uklapao u taj format TV programa. No, ispalo je baš simpatično.

– Mislim da sam bio solidan. Ljudima se svidjela moja interpretacija pjesme Davorina Popovića, kojom sam i ja zadovoljan. Kada sam imitirao Stoju, bilo je zabavno, a mislim da nisam bio loš ni kao Patrik Svejzi (Patrick Swayze) u “Prljavom plesu” sa Suzanom Mančić – pojašnjava Muslimović.

A, zapravo, jedan od razloga zbog kojih je prihvatio učešće u “Tvoje lice zvuči poznato” su zdravstveni problemi koje je imao nešto ranije. Halid je doživio prilično jak srčani udar i trebao mu je odmor. U Beogradu je tri mjeseca živio sasvim mirno u jednom stanu, a učešće u šou programu bilo je relaksirajuće.

– Bio mi je potreban odmor. Valjda me je stiglo to moje “more” putovanja širom svijeta i bezbroj nastupa. Organizam mi je poslao upozorenje da moram malo zakočiti. Osim toga, organizatori su sve ispoštovali i to veoma lijepo iskustvo je iza mene – govori Muslimović.

Prvi zavodnik

U vrijeme kada je bio na vrhuncu karijere, Halida Muslimovića pratio je glas prvog zavodnika na estradi. Brojne su afere u kojima se spominjao bilo da se radi o ženama iz javnog života, njegovim kolegicama ili o damama koje nemaju veze s estradom. Spominjalo se i da ima vanbračne djece, čak je bilo govora i o DNK analizama kojima se utvrđuje očinstvo.

– Svašta se pričalo i pisalo. Svega je bilo, možda i malo pretjerano. Valjda to tako ide uz ovaj naš posao. Ljudi misle da smo mi, pjevači, potpuno drugačiji nego “obični svijet”, šta li, ali ja nikada nisam ništa demantirao –  rekao nam je Halid Muslimović.

Duet s Vladom Georgievom

Vlado Georgiev sve je činio da pokaže kako je tokom šou programa “Tvoje lice zvuči poznato” postao “jaran” s Halidom. Stalno je to isticao, a Halid se uglavnom samo smješkao.

– Vlado je dobar momak. Lijepo smo se družili, a dogovorili smo da ćemo snimiti duet “Mene je učilo vrijeme” u njegovom aranžmanu. Vidjet ćemo šta će od toga ispasti – kaže Muslimović.

halid-adelisa

Adelisa i Halid: Supruga vodi njihov hotel u Prijedoru

Autobiografija naredne godine

Muslimović je imao plan da do kraja godine objavi svoju autobiografsku knjigu. No, kako sada stvari stoje, to će ipak biti prolongirano za početak 2017. godine.

– Već dugo radimo na tome. Posao oko knjige povjerio sam novinaru Ekremu Miliću, koji o meni zna više nego što ja znam. On ima podatke o svim mojim nastupima i nagradama, koje sam ja skoro zaboravio. A kako je tako temeljit, treba mu više vremena za knjigu – govori Muslimović.

Bešlić mi nije rival nego prijatelj

Dugo se vremena mislilo da je Muslimović veliki rival na estradi sa svojim imanjakom Bešlićem. Neki su menadžeri to čak i potencirali, ali njih dvojica to opovrgavaju.

– Ma, kakvi rivali! Mi smo kolege, a potpuno različiti u stilovima. Ima sasvim dovoljno mjesta i publike za obojicu. Halidova karijera je baš u ekspanziji i drago mi je zbog njega.

A Bešlić je svojevremeno, igrajući u filmu “Karaula” Rajka Grlića, pjevao Muslimovićevu pjesmu “Moj, jarane, jarane” i to mu uopće nije smetalo.

– Pjevam i ja neke njegove pjesme. Za taj film agencija je prvo mene zvala, ali ja nisam imao vremena pa su zvali njega. Ispalo je odlično – dodaje Muslimović.

Autor: Mirsad CVIKO