Heroj koji je vratio nadu u ljudskost: Na današnji dan pretučen Srđan Aleksić

0
SHARE

Na današnji dan prije 25 godina, 21. januara 1993. godine, mladi Trebinjac Srđan Aleksić brutalno je pretučen na gradskoj tržnici.

Trebinje te 1993. godine bilo je prožeto velikosrpskim ludilom i mnogi su ili podržavali takvu politiku ili gledali sa strane, praveći se da ne vide ono što im se događa pred očima.

Srđan Aleksić tom se ludilu odlučio suprotstaviti i to je platio životom. Baš na današnji dan, kada je grupa pripadnika Vojske Republike Srpske počela maltretirati i napadati Bošnjaka Alena Glavovića, Srđan se usprotivio i od batina spasio svog prijatelja Alena. Vojnici su tada umjesto Alena kundacima pušaka pretukli Srđana jer su ga smatrali izdajnikom. Srđan je od zadobijenih povreda pao u komu i nekoliko dana kasnije preminuo.

Aleksić je rođen 1966. godine u Trebinju. Otac mu je bio košarkaški trener, majka mu je umrla dok je još bio dijete, a brat mu je poginuo u nesreći s motornim zmajem. Srđan je bio plivačka nada bivše Jugoslavije, a aktivno se bavio i glumom.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Nekoliko ulica u BiH je nazvano po njemu, a o njegovom životu i hrabrom djelu snimljen je i film.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca

Jedan od napadača na Srđana, poginuo je tokom rata, dok su ostali osuđeni na dvadeset i osam mjeseci zatvora.

Bosnor.com