Historijsko rukovanje Trampa i Kima: Ne sumnjam u odlične odnose dvije zemlje u budućnosti

0
SHARE

3:50  Proslavljeni bivši košarkaš Denis Rodman (Dennis) je za CNN rekao nakon historijskog rukovanja dva predsjednika da je izuzetno zadovoljan i sretan zbog samita.

– Nisam došao ovdje zbog novca. Ovdje se ne radi o Denisu. Želio sam da vidim da možemo nastaviti zajedno živjeti jedni s drugima, bez mržnje. Jedna stvar koju volim kod Kim Jong-una jeste što je on poput velikog djeteta, iako je nizak – rekao je Rodman.

3:45 Nakon sastanka dvojice predsjednika koji će trajati oko 45 minuta, pridružit će im se savjetnici na sastancima koji će početi oko 10 sati po lokalnom vremenu (4 ujutro po našem).

Nakon toga slijedi radni ručak, koji počinje oko 11.30 sati po lokalnom vremenu. Tramp bi se javnosti trebao obratiti u 16 sati po lokalnom vremenu, odnosno oko 10 sati ujutro po našem vremenu.

3:10 Donald Tramp je rekao da se osjeća sjajno u Singapuru.

– Mislim da ćemo imati dobar razgovor. Ne sumnjam da ćemo u budućnosti imati sjajne odnose između dvije zemlje – rekao je Tramp.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un je kazao da je izuzetno sretan zbog današnjeg sastanka.

– Prevazišli smo sve naše razlike i zbog toga smo ovdje. Drago mi je što je došlo do ovog sastanka – kratko je rekao Kim Jong-un

3:05 Dvojica predsjednika Donald Tramp i Kim Jong-un uz prisustvo velikog broja novinara rukovali su se i njihov sastanak je zvanično počeo.

2:45 I dok se čeka sastanak Donalda Trampa i Kim Jong-Una, američki predsjednik je na Twitteru objavio da je njegov visoki ekonomski savjetnik Leri Kudlov (Larry Kudlow) doživio srčani udar i da se nalazi u bolnici Walter Reed.

2:40 Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-Un stigao je na mjesto sastanka.

2:30 Američki predsjednik Donald Tramp stigao je na mjesto samita u hotel Capella.

2:23 Kako je ranije najavljeno iz Stejt departmenta sastanak između Donalda Trampa i Kim Jong-Una trajat će 45 minuta.

Američki predsjednik je ranije kazao da će nakon prvih nekoliko sekundi sastanka znati da li će on biti i uspješan.

2:20 Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-Un također se zaputio na historijski sastanak sa Donaldom Trampom.

U pratnji sjevernokorejskog lidera nalazi se i 20 automobila.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 780.906px;”>

Lider Sjeverne Koreje se zaputio na sastanak sa Trampom

2:15 Inače, kao što je poznato SAD i Sjeverna Koreja gotovo da i nisu imali nikakve diplomatske veze tokom proteklih decenija.

Tramp je prvi predsjednik koji će se susresti s nekim liderom Sjeverne Koreje.

2:10 Američki predsjednik Donald Tramp je kako javlja AFP napustio hotel u Singapuru i zaputio se na historijski sastanak sa liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom.

U Singapuru u 9 sati po lokalnom vremenu, a 3 ujutro po srednjoevropskom sastat će se predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) i lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un.

Dugoočekivani sastanak dvojice “neprijatelja” održat će se iza zatvorenih vrata, a osim dva predsjednika bit će prisutni samo prevoditelji.

Inače, uoči samog sastanka Tramp je naveo da sastanci na nivou osoblja između SAD i Sjeverne Koreje “protiču dobro i brzo”, ali da “na kraju, to nije važno”.

– Svi ćemo uskoro saznati da li istinski dogovor, za razliku od onih u prošlosti, može da se postigne – poručio je američki Tramp na Twitteru.

Istovremeno, Kim je prekinuo pripreme za samit i u večernjem obilasku grada-države pozirao na “selfijima” sa singapurskim zvaničnicima u tropskoj bašti, prije nego što se popeo do “beskonačnog bazena” na vrhu čuvenog hotela “Marina bej sends”

– “Singapur je čist i lijep”, rekao je oduševljeni Kim prilikom obilaska, dodavši da želi da nešto nauči iz iskustva ove jugoistočne azijske države koju, kaže, smatra impresivnom, prenijela je severnokorejska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je već decenijama država koja je potpuno odmetnuta od ostatka svijeta, a na svojoj strani ima mali broj saveznika.

Razlog za ovakav odnos je svakako nuklearni program Sjeverne Koreje, koji je proteklih godina prijetio da kulminirao sukobom.

V