Hrvatska je izgubila rat u BiH – Tezu o krivici hrvatskog naroda za zločine nameću hrvatski političari

0
SHARE

Oni što su oni htjeli oni su zapisivali i pretvarali u konkretne vojne akcije na terenu. Ja sam uvijek govorio da samo treba uzeti knjigu generala Bobetka – Sve moje bitke – i tamo sve stoji i sve je jasno kao dan. Hrvatska je na teriroriji BiH 1993 htjela formirati jednu paradržavu ali taj agresivni čin nije doveden do kraja jer su oni rat u BiH izgubili, kazao je za TV1 Mirsad Tokača predsjednik kantonalnog odobra Stranke za BiH, autor “Bosanskog atlasa ratnih zločina”, i “Bosanske knige mrtvih.

Tokača je u Dnevniku TV1 govorio o presudama u Haškom tribunalu koje se očekuju.

Smatra da nema nikakve sumnje u to da će presuda Ratku Mladiću biti osuđujuća dok je samo pitanje da li će biti osuđen za genocid i u Prijedoru, Foči, i u drugim gradovima.

Glede presude Prliću i ostalima Tokača navodi da bi se trebalo dogoditi pravo čudo da dođe do bilo kakve oslobađajuće presude i da se promijeni formulacija.

“Toliko je originalnih dokumenata i transkripata koji su bili dostupni sudu a vezani su uz Tuđamana i Šuška u cijelu tu grupu ljudi koju je sud optužio za UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT, pa isto tako kao i u slučaju Mladića ne očekujem nikakvu spektakularnu promjenu”, kaže Tokača.

Ističe da je pitanje karaktera rata davno rješeno, već na početku suđenja kada je sud primjenjivao četiri ženevske konvencije i dva dodatna protokola a oni se primjenjuju samo u slučaju međunarodnih oružanim sukobima.

Dakle, kada je riječ o agresivnim aktima, naglašava Tokača, hrvatske vojske i države protiv BiH oni su očigledni iako se to pokušavalo relativizirati zbog velike odgovornosti koja leži na hrvatskoj državi.

“Oni što su oni htjeli oni su zapisivali i pretvarali u konkretne vojne akcije na terenu. Ja sam uvijek govorio da samo treba uzeti knjigu generala Bobetka – Sve moje bitke – i tamo sve stoji i sve je jasno kao dan. Hrvatska je na teriroriji BiH 1993 htjela formirati jednu paradržavu ali taj agresivni čin nije doveden do kraja jer su oni rat u BiH izgubili”, rekao je Tokača.

On je kazao da je u BiH poginulo strašno mnogo vojnika, i taj rat je za Hrvatsku bio izgubljen.

“Došlo je do Vašingtonskog sporazuma, sukob je okončan ali odgovornost ostaje, prema tome, nadam se da će sud presuditi na način kako je to bilo u prvostepenoj presudi”, kazao je Tokača.

Tokača je u Dnevniku TV1 raskrinkao tezu pojedinih hrvatskih političara koji kažu da bi se tom presudom hrvatskom narodu stavila kolektivna krivica.

“Nijednom presudom koju je donio tribunal nikome se ne naćeme bilo kakva vrsta kolektivne krivice. Govori se o odgovornosti, i vrlo često se miješaju te dvije stvari. U Jaspersovom smislu, moralna i politička odgovornost postoji na svakome i na onima koji su na bilo koji način učestvovali u ratovima imaju određenu vrstu odgovornosti, ali to nije krivica. Ovdje se radi o utvrđivanju individualne krivične odgovornosti za UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT. A zašto udruženi? Zato što to nije uradio pojedinac, nego je radila čitava grupa i čitavi timovi i zbog toga je to formuslisano kao UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT. U tome smislu su potpuno bespredmente i nepotrebne bilo kakve aluzije na to da je kriv jedan kolektivitet ili u ovom slučaju hrvatski narod”, kazao je Tokača.

Sud sudi za individualno učešće svakog pojedinca u odrđenim akcijama i po posljedicama koje su te akcije proizvele – dodao je.

“Oni koji žele da tu stvar okrenu suprotno, oni rade teze o kolektivnoj krivici”, rekao je Tokača.

(Vijesti.ba)