Migrant koji se utopio prije 20 dana u Drini ukopan u Bratuncu

0
SHARE

Migrant koji se utopio prije 20 dana u Drini ukopan u Bratuncu

Efendija Hodžić je naglasio da se migrant nije utopio u utorak kako je ranije pisano.

“Taj se čovjek utopio prije 20 dana, a pronađen je prije 15. Nakon toga je tijelo prebačeno u Bijeljinu gdje je obavljena obdukcija i utvrđeno je samo to da je osoba azijskog porijekla”, dodao je.

Prema Zakonu RS-a ukop osobe se vrši na području gdje je utopljen te su tako odlučili da ga ukopaju na Gradskom groblju u Bratuncu s obzirom na to, kako nam je kazao efendija, da nisu naišli na razumijevanje nadležnih institucija kojima su se obraćali za pomoć.

“Obavijestili smo naše pretpostavljene u Tuzli i Sarajevu, ali to je sve trajalo sedam dana. Također, svi su nam sugerisali da tražimo savjet od nadležnih šta da uradimo i mnogo smo razočarani jer smo kontaktirali i Vijeće ministara BiH, svi su prebacivali nadležnosti, a u Ministarstvu sigurnosti BiH su nam rekli da postupimo kako mislimo da je najbolje”, rekao je.

S obzirom na to da je tijelo bilo u fazi raspadanja, efendija je istakao da su morali brzo reagovati te su tako postupili prema Zakonu RS-a i migranta ukopali na području Bratunca.

“Obratili smo se i policiji i oni su poslali i zahtjev za DNK identitet te će tako svi koji budu tražili stradalog to moći uraditi na osnovu nalaza krvi, jer će ti podaci biti pohranjeni”, kazao je efendija Hodžić.

S obzirom na to da je riječ o osobi za sada nepoznatog identiteta, efendija je za kraj razgovora naveo da dženaza može biti naknadno obavljena ukoliko se potvrdi da je riječ o migrantu muslimanu.

(klix)