ISTINA SE 9 GODINA KRILA U NEOTVORENOJ KOVERTI Dvije verzije smrti mesara iz Tutina za kog su tvrdili da se “ubio na poslu”

0
SHARE

Tutinka Mirsada Tiganj, čiji je suprug Rifat prije skoro deset godina nastradao pod još uvijek nejasnim okolnostima na radnom mjestu, vjeruje da je on ubijen i da obdukcioni nalaz, koji je slučajno pronašla prije nekoliko mjeseci, to jasno dokazuje.

Ova samohrana majka kaže da nikada nije verovala u verziju istražnih organa da se njen suprug obesio jer, kako naglašava, na to ništa nije ukazivalo, piše Blic.rs.

“Imali smo lijep život, troje male djece, pravili smo planove za budućnost, sređivali kuću. Bili smo srećni i niti jedan jedini razlog nije postojao da digne ruku na sebe. Tog dana je prilikom polaska na posao napravio spisak šta sve treba da kupi u povratku. Ko to radi ako planira da se objesi?”, pita se Mirsada.

Rifat i Mirsada Tiganj/Foto: Privatna arhiva

Ona, ali i ostatak porodice, do prošle godine su živjeli u ubeđenju da je Rifat izvršio samoubistvo, sve dok udovica među dokumentima svog svekra Hasa slučajno nije pronašla neotvoren obdukcioni nalaz u kojem je vještak naveo da je smrt njenog supruga “nasilna” i “ubilačkog porijekla”.

“Zaprepastila sam se kada sam to vidjela. Nismo ni znali da je rađena obdukcija, a niti je moj svekar otvarao ta dokumenta. Zbog toga smo angažovali advokata i zahtijevali od Višeg tužilaštva u Novom Pazaru da ponovo otvori istragu i otkrije šta se zapravo desilo i ko je ubio mog Rifata”, priča Mirsada Tiganj.

Prema nezvaničnim informacijama, njegova smrt je inspektorima novopazarske policije bila sumnjiva i prije devet godina. Postoje dvije verzije – prva da se on dva puta vješao, ali je prvi put konopac pukao, a druga da je zadavljen, a potom obješen kako bi izgledalo da je izvršio samoubistvo.

Inspektori su saslušali njegove kolege ali su oni negirali umešanost u njegovoj smrti što je, kako nezvanično saznajemo, potvrdio i poligraf.

Obdukcioni nalaz

Međutim, policija je tražila da se od njih trojice uzmu i DNK uzorci i uporede sa nalazima na konopcima i omčama što je istražni sudija odbio jer je, prema nepotvrđenim informacijama, smatrao da nema potrebe i da je to skup postupak.

“Moj suprug je bio vrijedan, miran i povučen čovjek, zbog čega su ga kolege često iskorišćavale da radi i njihov posao. Žalio mi se i da su ga često maltretirali i neslano se šalili sa njim, sipali su mu goveđu krv u kafu ili zatvarali u bure. Sve to je znao i vlasnik mesare. jVerujem da će sadašnja istraga sve otkriti i apelujem na nadležne organe da isteraju istinu na vidjelo”, priča udovica.

Advokat porodice Tiganj Munever Kuč ubeđen je da je Rifat ubijen tvrdeći da istražni organi nisu adekvatno postupili, zaustavljajući istragu iako je obdukcioni nalaz nesumnjivo ukazivao da se radi o ubistvu, prenosi Blic.rs.

“Jedina dobra stvar tada urađena je ta što je policijski inspektor tražio DNK analizu”, kaže on.

U Višem tužilaštvu u Novom Pazaru nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj, a prema nezvaničnim informacijama, u tom pravosudnom organu je saslušano nekoliko svjedoka, a uzeti su i DNK profili nekoliko osoba kako bi se izvršila vještačenja.