Izetbegović sa generalima Armije R BiH: Pokušava se izjednačiti odgovornost za ratne zločine

0
SHARE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je članove Udruženja generala BiH, a tokom razgovora konstatirano je da se u posljednje vrijeme prepoznaje namjera statističkog, ali i suštinskog izjednačavanja odgovornosti zaraćenih strana za ratne zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Istaknuta je opredijeljenost za procesuiranje svih ratnih zločina, te naglašeno da je Armija RBiH sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima. S druge strane, snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski su planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine, što je potvrđeno brojnim presudama međunarodnih sudova.

Članovi Udruženja su istaknuli da je broj optuženih visokih oficira Armije RBiH pred domaćim pravosuđem nesrazmjerno veliki u odnosu na broj optuženika iz drugih vojnih formacija, naročito imajući u vidu broj i intenzitet počinjenih zločina. Time se očigledno želi stvoriti vještački balans i pokušava promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini.

Razgovarano je i o načinima na koji se optuženima može pomoći da u sudskim procesima dokažu svoju nevinost, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Izetbegović naglasio je da je potrebno istrajati u borbi za istinu i pravdu, te na tim temeljima graditi pomirenje i zajednički život u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Faktor