Izraelska vojska ubila palestinskog mladića

0
SHARE

Izraelski vojnik ubio je palestinskog mladića tokom racije u selu Nabi Saleh koje se nalazi u okupiranoj Zapadnoj obali.

Ezzadin Tamimi je ubijen iz vatrenog oružja kada su vojnici došli da ga uhapse zbog navodnog bacanja kamenja, prenosi agencija Maan u srijedu.

Vojnik je pogodio 21-godišnjaka sa tri metka u vrat sa udaljenosti od približno 45 metara, navode palestinski aktivisti.

Stanovnici sela navode kako je liječničkim ekipama bilo zabranjeno da pomognu Tamimiju, pa je on iskrvario uslijed zadobijenih rana.

Na snimcima koje su napravili seljani vidi se ranjeni mladić na tlu, te kako mu izraelski vojni liječnik navodno pruža pravnu pomoć.

Ubistvo medicinske sestre

Izraelska vojska je objavila kako je njen jedan pripadnik pogođen kamenom dok je bio na misiji hapšenja i kako je on odgovorio pucnjavom.

„Vojnik pogođen kamenom je otvorio vatru na Palestinca koji je (tad) ranjen i koji je dobio ljekarsku pomoć na licu mjesta. Uprkos pomoći, osumnjičeni je mrtav“, navodi se i dodaje kako je istraga u toku.

Izraelsko ubijanje nenaoružanih Palestinaca na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze našlo se na udaru žestokih kritika proteklih mjeseci.

Od 30. marta, najmanje 119 Palestinaca je ubijeno u Gazi, palestinskoj teritoriji na sredozemnoj obali koja je pod opsadom i koja je dom za skoro dva miliona osoba.

U petak su izraelske trupe ubile 21-godišnju palestinsku medicinsku sestru Razan al-Najjar kada je pokušala pomoći ranjenom demonstrantu.

Izvor: Al Jazeera