KARADŽIĆ U TEŠKOM PSIHIČKOM STANJU: Čita Bibliju i uzima samo vodu

0
SHARE

Otkako je Radovanu Karadžiću odbijena molba za privremeno puštanje na slobodu, bivši predsjednik RS-a povukao se u sebe i ne komunicira gotovo ni s kim.

 

Izvor “Slobodne Bosne” tvrdi da Karadžić konzumira isključivo vodu i hljeb i da dane provodi pored ikona čitajući knjige vladike Nikolaja i Bibliju. Isti izvor tvrdi da Karadžić ne štrajkuje glađu već da je to povremeno njegov način ishrane, ali ističe da je bivši predsjednik RS-a depresivan i da izbjegava razgovore sa ostalim pritvorenicima.

 

Karadžić je od sudskog mehanizma u Haagu tražio da ga pusti na privremenu slobodu u RS, sve dok ne bude odlučeno o žalbi koju će on uložiti na prvostepenu osuđujuću presudu.

 

U podnesku je naglasio da, po pravilima suda, ima pravo da bude pušten na privremenu slobodu, obećavajući da će se u Hag vratiti na svaki poziv suda i da neće ugrožavati svjedoke i žrtve.

 

Karadžić je i Vladi Republike Srpske uputio kopiju zahtjeva, kako bi se ona izjasnila.

 

“Lično garantujem da ću se, ako budem oslobođen, pojaviti na svim zasedanjima kada se to zatraži od mene i da ću se vratiti u pritvorsku jedinicu UN kada mi bude naređeno. Neću preduzimati bilo kakve akcije koje bi mogle predstavljati opasnost za bilo koju žrtvu, svjedoka ili bilo koju drugu osobu. Poštovaću sve razumne uslove za oslobađanje, poput javljanja lokalnim vlastima i ograničenja kretanja i putovanja”, napisao je Karadžić u zahtjevu.

 

On je podsjetio da je, iako se nije dobrovoljno predao, poslije hapšenja u julu 2008. “u potpunosti sarađivao sa Tribunalom” i da “nijedan svjedok nije prijavio nijedan slučaj uznemiravanja u mom procesu”.

 

“Stoga, ne postoji rizik od mog bjekstva, niti opasnost po bilo koju drugu osobu”, naveo je on.

Kao posebnu okolnost u korist svog privremenog oslobađanja, Karadžić je naveo da mu se zdravlje pogoršalo tokom osmogodišnjeg boravka u pritvoru, zato što više nije mogao da se zdravo hrani i uzima vitaminske dodatke. Karadžić tvrdi da mu je šećer u krvi narastao do nivoa dijabetesa i da mu je povišen krvni pritisak. Podsjeća i da je u avgustu prošle godine bio podvrgnut “hitnoj operaciji na žučnoj kesici”.

 

“Ubjeđen sam da se moje zdravlje ne bi pogoršalo da nije uslova pod kojim sam pritvoren i da će nastaviti da se pogoršava, ukoliko budem pritvoren i tokom žalbenog postupka”, pisao je sudijama bivši predsjednik RS.

 

Karadžić je ponovio i svoje uvjerenje da u sudskom pritvoru zabilježena “izuzetno visoka

učestalost malignih oboljenje” i da to “nije slučajnost”.

 

Međutim, u odgovoru na Karadžićev zahtjev, tužilaštvo je prije pet dana ukazalo da ne postoje nikakve “specijalne okolnosti” koje bi opravdale privremeno oslobađanje optuženog. Karadžić, kako se navodi, nije podnio nikakve ljekarske izvještaje o visokom šećeru i krvnom pritisku, niti je pokazao da se to ne može liječiti u Holandiji. Pritužbe na “toksično okruženje” u Pritvorskoj jedinici, “zastarjeli kompjuter” koji mu je na raspolaganju u zatvorskoj ćeliji i “lišavanje porodičnog života”, smatra tužilaštvo, takođe ne spadaju u “specijalne okolnosti” koje bi zahitjevale privremeno oslobađanje. Isto važi i za navodne kulturne potrebe Karadzića kojeg tužilaštvo opisuje kao “samoproglašenog pjesnika, pisca i intelektualca.”

 

(Slobodna Bosna)