KATASTROFA U HAGU| Ovo je uvreda za sve žrtve rata: Pogledajte šta je Ratko Mladić sad uradio…

0
SHARE

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je od Sudskog mehanizma u Hagu da joj za pet mjeseci produži rok za najavu žalbe na presudu.

Tom presudom je Mladić osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i ratnih zločina u BiH.

Prema važećem roku, odbrana bi trebalo da najavu žalbe uputi apelacionom veću do 22. decembra, kada ističe rok od mjesec dana nakon što je Haški tribunal izrekao prvostepenu presudu.

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić zahtjevaju da sud taj rok produži za još 150 dana, do 22. maja 2018, zbog toga što pisana presuda ima 2.541 stranicu i “18.211 fusnota”.

Prema odbrani, to je najduža presuda u predmetima u kojima je Tribunal sudio jednom optuženom.

Zahtjev za produženje roka za najavu žalbe Mladićevi branioci obrazlažu, ogromnim obimom posla koji im predstoji u analizi presude i određivanju strategije za žalbu.

Branioci podsjećaju da je u sličnom procesu bivšem predsjedniku Republike Srpske i pravomoćno presuđenom Radovanu Karadžiću bilo odobreno produženje roka za najavu žalbe od 120 dana.

Odbrana je kao dodatni razlog navela i pogoršano zdravstveno stanje Mladića (75), kojeg bi danas i sutra trebalo da posjete ljekari iz Srbije.

U podnesku, branioci najavljuju da će podnijeti zahtjev za privremeno puštanje na slobodu generala Mladića radi liječenja, ali ne navode gdje.

Odbrana nagovještava i da će zatražiti da sud naloži medicinsko vještačenje da li je Mladić sposoban da učestvuje u daljem procesu.

O zahtjevu Mladićeve odbrane odlučivaće sudija apelacionog vijeća Mehanizma, pravnog nasljednika Tribunala, pred kojim će se žalbeni postupak voditi, prenosi B92.

Tribunal je 22. novembra bivšeg komandanta Vojske RS Ratka Mladića osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Prvostepenom presudom Mladić je oslobođen optužbe za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u još šest bosanskih opština.

Mogućnost da se žali na oslobađajući dio presude nije isključio glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz).

Avaz