Koji je sledeći korak Sulejmana Ugljanina, a države? VIDEO

0
SHARE

Koji je sledeći korak Sulejmana Ugljanina posle poruke da je Srbija fašistička neman?

FOTO: TANJUG / EDIB TAHIROVIC
FOTO: TANJUG / EDIB TAHIROVIC

Jedni kažu – to su njegove parole na koje smo navikli, drugi tvrde da Ugljanina treba ozbiljno shvatiti.

Najvažnije pitanje je da li država treba da reaguje.

“Nema, Suljo, za tebe fotelje, džabe ti sve bilo“, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pošto nema fotelje – nekoliko meseci kasnije opet aktuelna tražnja za sandžačkim paketom: konstitutivni narod plus autonomija, ili pogrešno tumačimo?

“Ne plaši me, mi smo navikli od njega na raznorazne izjave, ovo je samo jedna u nizu i ne vidim da je drugačija. Mislim da su za njega nadležne institucije, kako pravne tako i zdravstvene, ja neću time da se bavim”, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ali Ugljaninov politički protivnik traži da mu upravo država stane na put. Zukorlić kaže da “otrov koji nosilac liste Samoopredeljenje širi ne sme se potcenjivati”.

“Ovo je plan u početku definisan kao on nije ministar pa će malo da zvecka, ali nije tako. To treba ozbiljnije posmatrati šta se dešava, jer on tu nije sam već ima svoje mentore koji mu vrlo jasno govore kada u koju brzinu da ubaci”, navodi Muamer Zukorlić, predsednik Stranke pravde i pomirenja.

Koliko je realno da Ugljanin uskoro ubaci u petu brzinu? Pobedio jeste, ali izgubio je apsolutnu većinu u BNV.

“To je apsolutno jedna politička floskula i jedna politička parola koju Ugljanin iskreno zastupa. On ne odustaje od toga 28 godina ali je pitanje da li u realnim političkim okolnostima takve ideje imaju uporište, tako da se ja nadam da će novi saziv BNV smanjiti te aspiracije”, smatra Fahrudin Kladničanin iz Akademske inicijative Forum 10.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, čija je stranka podržala listu “Vakat je”, Ugljaninovog partnera u BNV, ocenio je da su napadi Vojislava Šešelja i Muamera Zukorlića na njega uzrok pobede Sulejmana Ugljanina.