Koliko košta ljudski život?

0
SHARE

Požar u kojem su u Novom Pazaru, smrtno stradale tri osobe, u fokusu je javnosti. I dok lokalna samouprava i vatrogasna služba odgovornost prebacuju sa jednih na druge, građani masovnim protestom pokazali nezadovoljstvo trenutnom situacijom.

Iako grad Novi Pazar u posljednjih nekoliko godina dobija novi izgled, kroz izgradnju velikog broja stambenih jedinica, kapaciteti vatrogasne jedinice ostali su na istom nivou kao prije 30-40 godina. Savjesni pojedinci u lokalnom parlamentu upozoravali su na ovaj problem ali oni koju upravljaju gradom nisu reagirali, iako je vatrena stihija u posljednjih nekoliko mjeseci odnijela više porodičnih kuća.

Članom 21 Zakona o zaštiti od požara Republike Srbije jasno je određeno da jedinice lokalne samouprave u okviru nadležnosti utvrđenih Ustavom i zakonom organizuju i obezbjeđuje uslove za sprovođenje mjera zaštite od požara i pružanje pomoći kod otklanjanja odnosno ublažavanja posljedica prouzrokovanih požarom.

Ono što je alarmantno jeste da Gradska uprava nema plan zaštite od požara, da ne želi da učestvuje da u procjenama ugroženosti, organizaciji zaštite od požara kao i proračun potrebnih finansijskih sredstava, što su prema zakonu obavezni.

Koliko košta ljudski život?

Prema podacima sa sajtova specijalizovanih za prodaju protivpožarnih vozila, kamion sa hidrauličnim stubama (kakav nedostaje vatrogasnoj službi košta) 11.990 eura. Za ovu investiciju gradonačelnik Novog Pazara kaže da nema novca iako budžet grada iznosi preko 20 miliona eura!

Treba li se prisjetiti brojnih koncerata koje je grad organizirao i iznose koji su uplaćeni na račun estranih zvijezda: Zdravko Čolić 60.000 eura, Dino Merlin 125.000 eura, Halid Bešlić 20.000 eura, Željko Joksimović 50.000 eura.

Prostom računicom stižemo da rezultata da je za samo četiri koncerta potrošeno preko 250.000 eura, novac dovoljan ne samo za opremanje vatrogasne službe, već i za izgradnju još jednog vatrogasnog doma na nekoj od gradskih lokacija.

Opasnost od novih požara

Obizrom da se bližimo zimi i grejnoj sezoni, znatno će se uvećati rizik od požara, posebno u zgradama koje se griju na čvrsta goriva.

Neka ovaj tekst bude apel i posljednje upozorenje koalciji SDP-SDA koja rukovodi gradom da po hitnom postupku rebalanskom budžeta predvidi sredstva za nabavku vatrogasnih vozila. Novi Pazar postaje grad višespratnica, za koje investitore izdvajaju takse u iznosu od 200.000 do 500.000 eura, a u kojima živi na hiljade naših sugrađana. Neka nam događaj iz subote bude pouka, da nam se više nikada ne ponovi da djeca živa gore pred našim očima.

Gradovi u zemlji i regionu kojima upravljaju odgovorni ljudi odavno su riješili ovaj problem, ne tako što su čekali da im iz Beograda, Sarajeva, Zagreba kupe vozila, već su iz budžeta grada sredstva utrošili na pravi način.


autor: R. Zećović