Ljajić o inicijativi Ugljanina: On traži medijsku pažnju, autonomija Sandžaka nerealna

0
SHARE

Povodom inicijative Bošnjačkog nacionalnog vijeća i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, kojom se traži specijalni status za Sandžak potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić izjavio je kako ne ne treba pridavati značaj dokumentu za koji svaki punoljetni građanin zna da je nerealan i neostvariv.

Ljajić je istakao kako se takva inicijativa nije mogla realizirati ni devedesetih godina, kada se raspadala bivša zajednička država, pa je iluzorno očekivati da se to desi 30 godina kasnije.

– Umjesto da tražite nešto što je stvarna potreba građana u Sandžaku, kao što su putevi, fabrike, škole, bolnice, vi tražite nešto što je u startu osuđeno na propast – izjavio je Ljajić.

On je ocijenio da će ovakav dokument biti dočekan na nož u domaćoj javnosti, potpuno odbačen u međunarodnoj zajednici, a u Sandžaku će jednostavno biti ignoriran.

– Zato ne znam šta je cilj ove deklaracije, osim da skrene medijsku pažnju. Na ovome više ne možete da dobijete ni političke poene, jer su Bošnjaci u Sandžaku mnogo veći realisti nego što su avanturisti – navodi Ljajić

(Avaz)