Ljekari s KCUS-a spasili nogu 21-godišnjaku nakon saobraćajne nesreće

0
SHARE

Sead je trenutno smješten na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju gdje mu je urađen izuzetno kompliciran mikrohirurški zahvat, a po izlasku iz bolnice planira stupiti u brak s dugogodišnjom djevojkom. 

“Kada su mi rekli da će mi amputirati nogu sve mi se srušilo. Zahvaljujući velikim ljudima i stručnjacima s Klinike za ortopediju i traumatologiju i mojim doktorima s Klinike za plastičnu hirurgiju, noga mi je spašena i polako se vraćam svom životu”, kazao je Sead. 

Prva operacija je urađena na Klinici za ortopediju i traumatologiju, a tim ljekara koji je uradio ovaj zahvat činili su doktori Dario Ivaniševć, Mehmed Zahirović, Faruk Lazović i Vanesa Hadžiosmanović.

Prema riječima doktora Ivaniševića,Sead je po prijemu imao teške prijelome lijeve natkoljenice i potkoljenice te su mu prvobitno pomoć pružili ljekari u Odžaku.

“U Odžaku je prethodno tretiran prijelom natkoljenice vanjskim fiksatorom, a bila je postavljena i opća imobilizacija za potkoljenicu, gdje je inače bio otvoreni prijelom. Stanje pacijenta se zakompliciralo jer je došlo do zarastanja rane otvorenog prijeloma potkoljenice, uslijed čega je došlo do deficijencije mekotkivnog pokrova na tom dijelu noge i dijelom deficijencije koštane strukture, što je zahtijevalo hiruršku intervenciju. Operacija je uspješno urađena, a dalji tretman zahtijevao je mikrohirurške zahvate, koji su nastavljeni na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju.Zahvaljujući timskom radu ortopeda, kolegice anesteziologa i kolega s Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, pacijentu je spašena noga i on će se vratiti svom svakodnevnom životu”, kazao je Ivanišević. 

Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije Adnan Zećo je kazao da se operacijom koja je urađena Seadu, a riječ je o slobodnom transferu mišića i kosti s jedne na drugu nogu, ne bi postidjeli ni u prestižnim svjetskim centrima za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. 

“Kroz više operativnih zahvata te prebacivanjima/ iskorištavanjem tkiva drugih dijelova tijela, nedostatak kosti, mišića i kože sada je nadomješten, te će pacijent nakon oporavka i fizikalnog tretmana moći ponovno da hoda”, istakao je Zećo.

Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije Goran Obradović, istakao je da se hirurški tim součio sa problemom nedostatka kože koji je prethodnom operacijom zbrinut transplantacijom mišića s leđa mikrohirurškom tehnikom. 

“Rekonstrukcija kosti se uvijek mora raditi s kosti na nosivim dijelovima skeleta, a slobodni fibularni graft je jedina opcija kojom se mogu nadoknaditi veliki defekti kosti uz minimalan komorbitet. Kuriozitet ove operacije je da se ona radi nakon više od 25 godina pauze, što još jednom ukazuje da se i najsloženije operacije iz polja rekonstruktivne hirurgije mogu raditi na KCUS-u”, naveo je Obradović. 

Šefica Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Sanela Salihagić, kazala je da Klinika za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju KCUS ima dugogodišnju tradiciju mikrohirurgije, koju namjeravaju dalje usavršavati i educirati mladi kadar u budućnosti.

“Na Klinici posjedujemo kompetentne mikrohirurške timove koji su u stanju izvršiti bilo koji zahvat iz ove oblasti. Namjeravamo u budućnosti održati kontinuitet mikrohirurške edukacije, s posebnim težištem na usmjeravanje mladih kolega, budućih specijalista, u ovaj bitan segment plastično-rekonstruktivne hirurgije”, kazala je Salihagić.

Operativni tim Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju činili su Adnan Zećo, Goran Obradović, Zuhra Memić, Eneim Nahed i Lejla Dreca, Medina Zolj i Šaćira Podumljak