Ljudi, shvatate li da Republika Srpska nabavlja vojno oružje

0
SHARE

Zastupnik u Parlamentu FBiH Hasan Muratović (SDP BiH) kaže da nije baš siguran koliko ozbiljno ljudi shvataju šta je uvođenje rezervnog sastava policije RS-a

Mi smo čuli ovdje ‘divna i krasna’ upozorenja šefa EUFOR-a, još jedino da uradi nešto konkretno pa da se to realizira. Nama je i previše verbalne podrške i zabrinutosti od visokog predstavnika – do svih ovih faktora međunarodne zajednice, a situacija u BiH je sve gora”, upozorava Muratović.

Podsjetivši da je MUP RS-a nedavno nabavio 2.500 automatskih pušaka, ističe kako su to dvije lake brigade.

“Znate li vi šta to znači? Šta će automatske puške policiji, ljudi? To je vojno oružje. Policiji trebaju automati sa pištoljskom municijom, hekleri i slično, a ne vojničke automatske puške.

Uredu da to ima jedna specijalna jedinica za slučaj rješavanja najsloženijih situacija, ali ovo je, mi to vidjeli ili ne vidjeli, stvaranje vojske RS-a, i to paravojske.

Ovo je ustvari možda i naoružavanje i onih iz četničkog ravnogorskog pokreta, koji su se neki dan bez oružja postrojavali u Višegradu”, rekao je Muratović.

Ocjenjuje da je uvođenje rezervnog sastava sigurno destablizacija mira u BiH, bilo da se radi od strane manjeg ili većeg entiteta.

“Mi ovdje ne možemo ostati gluhonijemi, ne možemo posmatrati ponovno stvaranje okruženja u kojem se zvecka oružjem, a da mi ostanemo nenaoružani.

Oglas