Lokalne albanske vlasti traže odgovor: Srpski avioni non stop nadleću Preševo i Bujanovac! (VIDEO)

0
SHARE

Ministarstvo odbrane je najavilo da će vojni vazduhoplovi nadletati jug Srbije od 3. do 5. aprila u okviru redovne letačke obuke. Albanski mediji u Preševu i Bujanovcu objavili su nekoliko snimaka nadletanja vojnih aviona i helikoptera, a posljednji nizak prelet vojnog helikoptera iznad Preševa je bio jučer.

Kako prenosi internet portal titulli.com povodom niskog nadletanja vojnih aviona, predsjednik Opštine Preševo Shqiprim Arifi se pismeno obratio i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću koga je “kao predsjednik opštine pitao da u najkraćem roku objasni razloge preletanja vojnih aviona, budući da letovi nisu bili najavljeni i da su izazvali zabrinutost građana Preševa”.

Kako navodi taj portal, Arifi je odgovor, umjesto od Vučića, dobio od Ministarstva odbrane koje tvrdi da su letovi iznad Preševa bili najavljeni u medijima i da su dio uobičajenih aktivnosti vojske u okviru pripreme za vježbu “Sadejstvo 2018” koja je međutim već održana na poligonu Pasuljanske livade. U pismu koje je primio Arifi navodi se i da “on svojim izjavama podiže tenzije u javnosti i kod građana, budući da sa takvim stavom i nepovjerenjem ne doprinosi mirnom i bezbjednom životu građana Republike Srbije”, već da “podiže tenzije koje jedino mogu da nanesu štetu normalnom životu svakog građanina, kao i žiteljima opštine Preševo”.

Tri vojna aviona u brišućem letu prvi put su se pojavila nad Preševom 28. marta oko 14.00 sati, kada su u dva preleta, kako navode očevici, “bila tik iznad krovova kuća”, što je izazvalo paniku među građanima. Tada je Nacionalni savjet Albanaca (NSA) u saopštenju “pozvao i NATO da reaguje u Preševskoj dolini”. Predsjednik NSA Shukri Imeri je tada u izjavi za agenciju Beta naveo da smatra da je “nadletanje vojnih aviona nad Preševom povezano s događajima na sjeveru Kosova, i da predstavlja neku vrstu pritiska na Albance u Preševu, kao i da je to prvi put da u Preševu vide vojne avione nakon 20 godina”. Vojne avione u niskom letu mogli su od kraja marta da vide i građani Bujanovca, kao i Vranja, a u opštini Preševo takvi preleti su se nastavili i jučer kada je oko 10.00 sati grad nadleteo vojni helikopter u niskom letu.