Marković: Crna Gora uskoro u NATO-u uprkos pritiscima

0
SHARE

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je danas u Briselu kako će zvanična Podgorica okončati proces priključenja NATO-u u Parlamentu uprkos mnogim pritiscima da se to ne dogodi, prenose agencije.

On je podsjetio kako su 16. oktobra u Crnoj Gori održani parlamentarni izbori na kojima su pobijedile euroatlantske i proeuropske snage.

„Mi smo spremni da nakon posljednje ratifikacije protokola u Parlamentu u najkraćem roku uđemo u potvrdu sporazuma o članstvu i na taj način okončamo cijeli proces. U ovom periodu bili smo izloženi raznim pritiscima kako bi Crna Gora bila zaustavljena u procesu integracije u NATO, ali smo snagom države, njenih institucija, demokratije i demokratskih principa odoljeli tom pritisku i danas čitav proces ima zadovoljavajuću dinamiku“, rekao je prvi čovjek crnogorske Vlade.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i crnogorski premijer vjeruju da će pristupni protokol biti ratifikovan i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je bio prva tačka rasprave u Senatu, ali je pomjeren nakon inauguracije novog predsjednika Donalda Trumpa.

Podrška Alijanse

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom, Marković je rekao kako vladajuća koalicija radi na tome da vrati opoziciju u Parlament.

„Međutim, vjerujem da je i ovaj bojkot dio nastavka planova destabilizacije Crne Gore u političkom smislu radi osujećivanja Crne Gore da postane članica NATO-a“, rekao je premijer Crne Gore.

Stoltenberg je rekao kako je Crna Gora „na pravom putu da se pridruži Alijansi u bliskoj budućnosti“.

„Vaša putanja ka članstvu u NATO-u bila je izvanredna – samo deset godina nakon obnove vaše nezavisnosti. Proces ratifikacije Pristupnog protokola je sada u finalnoj fazi“, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije