MILE, BI LI TO TI? Dodik: SDA naoružava paravojne bošnjačke formacije i održava vojne vježbe

0
SHARE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikad nije prestao sanjati samostalnu Republiku Srpsku i da je sada sve više i na javi uvjeren u to

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nikad nije prestao sanjati samostalnu Republiku Srpsku i da je sada sve više i na javi uvjeren u to.

“Republika Srpska je stabilna, ide svojim putem, samo nema brzih rješenja. Vratit ćemo se na daytonsku poziciju. Ako nam to ne daju u skladu sa međunarodnim aktima, tražit ćemo pravo na samoopredjeljenje. Republika Srpska ima kapacitete i voljna je braniti svoj narod, svoje vrijednosti i svoju državu”, rekao je Dodik za beogradski “Alo”.

Na pitanje da li bi to moglo dovesti do novih oružanih sukoba kao što poručuju iz Sarajeva, Dodik je poručio da rata neće biti.

“Ovdje neće biti rata. Kakav Bakir Izetbegović i njegova priča, on prijeti iz prazne puške. Nema više intervencionizma, nema formalne mogućnosti za rat”, istaknuo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je, međutim, upozorio na opasnost koja prijeti od nelegalnog naoružavanja paravojnih bošnjačkih formacija koje vrši SDA i održavanja vojnih vježbi na Vlašiću i u Cazinu.

Doik je istakao da će pratiti i pitati što znači izjava Bakira Izetbegovića, koju je u više navrata ponovio, o povećanju proizvodnje oružja u šest tvornica u Federaciji, a pod frazom “za ne daj Bože”.

“BiH bi trebala težiti demilitarizaciji, a oni su pokupili sudionike prethodnog rata i pokušavaju od njih napraviti paravojne formacije za ne daj Bože. Misle da će doći trenutak kada bi uz pomoć džihadista i NATO mogli uništiti Spsku. Mi u Republici Srpskoj imamo sistem kako da se branimo i da to eliminiramo u samom začetku”, kaže Dodik.

On je naveo i da će koalicija na vlasti u Republici Srpskoj izaći sa zahtjevom za posebnu sjednicu Skupštine Republike Srpske, na kojoj će se raspravljati o svemu što se dešavalo u prošlosti u vezi sa ponašanjem visokih predstavnika.

Dodik je rekao da će biti razgovarano o “prevari i podvali koja se zove ‘bonska ovlaštenja’” i bezakonju koje su nametali svi visoki predstavnici, koje će Srpska tužiti jer su bili “veliki prevaranti i kriminalci”.

“Sa Federacijom BiH ćemo razgovarati o svim ovim devijacijama. Tražit ćemo da razgovaramo sa relevantnim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata. Predložit ćemo da se korigiraju neka rješenja i na silu nametnuti zakoni, koji su antidaytonski.
Ukoliko oni odbiju te prijedloge, mi ćemo se vratiti u Skupštinu i odbit ćemo sva nametnuta rješenja visokih predstavnika”, objasnio je Dodik.

On je ponovio da BiH treba vratiti na daytonski ustav, jer ako se ne vrati, BiH će nestati.